VHP: Regering moet overleving van kleine ondernemers veiligstellen

Het Coronavirus heeft nu al flinke economische consequenties voor vele producenten, handelszaken, en andere ondernemers. Producenten van groente en fruit blijven zitten met hun producten, omdat de markten gesloten zijn. Veel winkels krijgen nauwelijks klanten en de malls zijn heel slecht bezocht. De supermarkten hebben even een omzetverhoging gehad, maar zullen verder ook nadelen ondervinden. 

Evenementen zijn afgeblazen en de verkoop is in zijn algemeen afgenomen. Voor het Caribisch gebied zal dit een enorme klap betekenen voor het toerisme en de bedrijven die daarvan afhankelijk zijn. Naast de perikelen vanwege het Coronavirus zitten ondernemers ook nog met de koersstijging, waardoor de prijzen verhoogd moesten worden, terwijl de koopkracht van consumenten is afgenomen. Hoe langer deze situatie zal aanhouden hoe meer bedrijven in grote problemen zullen komen en velen hoogstwaarschijnlijk het niet zullen overleven. Dat geldt met name voor bedrijven die weinig reserves hebben opgebouwd en dat zijn in het algemeen de kleinere bedrijven. Dit is een zeer zorgelijke situatie die men niet op zijn beloop mag laten.

Ondersteuning bedrijfsleven

Ondernemingen in vele landen kampen met de economische gevolgen van het Coronavirus. Wat we zien is dat in diverse landen de overheid snel inspeelt op de situatie door enerzijds extra middelen uit te trekken voor de gezondheidszorg en anderzijds noodfondsen te maken voor bedrijven om hun overlevingskans te vergroten. In Suriname is er helaas nog niets te merken op dit gebied en het is niet te hopen dat men pas maatregelen gaat treffen wanneer het te laat is en vele bedrijven failliet zijn. Dit is zonder meer noodzakelijk voor de agrarische sector, waar producten aan bederf onderhevig zijn, maar ook voor de horecasector die haar omzet enorm achteruit ziet gaan. Maar hiernaast in feite ook voor andere sectoren. 

Opzetten noodfonds

De VHP doet een oproep aan de regering om z.s.m. een noodfonds voor kleine ondernemingen in te stellen waaruit zij een vergoeding kunnen krijgen. Ook moet er samen met alle bedrijfsorganisaties gesproken worden om een plan van aanpak op te stellen om de overlevingskans van bedrijven te vergroten en ook om snelle procedures voor het noodfonds op te stellen. Daarnaast moet de bestaande schuldenlast verlicht worden bijvoorbeeld door aflossingen van schulden bij banken te versoepelen en boeterentes te verbieden.  

De mogelijkheid bekijken om vooral bij zelfstandige professionals binnen gezondheidssector, cultuur, agrarische sector, eerste en of tweede termijn SAS kwijt te schelden en ook bij andere belastingverplichtingen. Op dit moment is de gezondheid en voedselzekerheid belangrijker. Bij gezondheid o.a.: medicijnen, bescherming tegen besmetting z.a. maskers etc.

De werkgelegenheid van vele duizenden Surinamers staan op het spel en deze kwestie dient zeer serieus genomen te worden. De VHP zal een interpellatievoorstel indienen in de Nationale Assemblee voor een noodfonds. Indien de Staat onvoldoende middelen heeft, dient een deel van de vele leningen die gesloten zijn per direct hiervoor gebruikt te worden. Gedacht moet worden aan een noodfonds van SRD 50 tot SRD 100 miljoen voor een jaar, ofschoon het bedrijfsleven dit misschien exacter kan berekenen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: