Laatste nieuws coronavirus

Aantal doden in Nederland stijgt naar twintig
Het aantal Nederlandse doden als gevolg van het coronavirus is zondag gestegen van twaalf naar twintig. Er kwamen 176 nieuwe besmettingen bij, waarmee het totaal aantal bevestigde coronapatiënten is opgelopen tot 1135. Dat meldt het RIVM zondag.

Bijna 200 nieuwe besmettingen in België
België meldt zondag dat er 197 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn. Het zijn opnieuw meer besmettingen dan een dag eerder. Er vielen in België tot nu toe vier doden, allemaal patiënten ouder dan 70 jaar.

Ook TUI Nederland haalt streep door pakketreizen
Reisorganisatie TUI Nederland haalt een streep door alle geboekte pakketreizen met een vertrekdatum in maart. Alle reizen worden geannuleerd, meldt een woordvoerder van de onderneming zondag.

Minister Hoekstra geeft alle steun aan KLM en Schiphol
Minister Wopke Hoekstra van Financiën belooft alles in het werk te stellen om Air France-KLM overeind te houden.

Trump botst met Duitsers over vaccin voor coronavirus
In de wereldwijde zoektocht naar een coronavaccin dreigt een conflict tussen de Verenigde Staten en Duitsland. De Amerikaanse president Donald Trump zou volgens Duitse media hoge geldbedragen hebben beloofd aan een Duits bedrijf om de rechten op het vaccin te verwerven. De Amerikanen zouden het mogelijke medicijn dat in een Duits laboratorium wordt ontwikkeld, exclusief voor de eigen markt willen houden.

China breidt controle op buitenlanders uit
In China zijn de afgelopen dag 20 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus ontdekt. Een dag eerder waren het er elf. Het gaat in de meeste gevallen om buitenlandse reizigers die China bezoeken. Om die reden heeft de regering besloten de controle op de luchthavens van de grote steden uit te breiden. Groepen die vanuit het buitenland arriveren, worden direct in quarantaine genomen.

Ruim 1200 nieuwe coronameldingen in Iran
Iran, een van de landen die het zwaarst is getroffen door de uitbraak van het coronavirus, ziet de aantallen besmettingen verder oplopen. De gezondheidsautoriteiten melden zondag dat er 1209 ziektegevallen bij zijn gekomen in een dag. Het aantal zieken klimt daardoor naar bijna 14.000. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg met 113 naar een totaal van 724.

Strafrechtadvocaten: sluit rechtbanken tot 1 april
De Nederlandse verenigingen van strafrechtadvocaten willen dat de Nederlandse rechtbanken en gerechtshoven voorlopig sluiten. Zij hebben de betreffende ministeries, de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie daartoe opgeroepen. De sluiting zou moeten gelden tot tenminste 1 april.

Oostenrijk dicht voor Nederlanders en Britten
Ook Oostenrijk neemt harde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf dinsdag moeten alle restaurants sluiten, zo heeft de regering zondagochtend besloten. Ook geldt er een inreisverbod voor Nederlanders, Britten, Russen en Oekraïners. Alleen als zij een gezondheidsverklaring hebben, mogen zij het land in. Er golden al inreisbeperkingen voor veel andere landen.

Walmart is minder lang open
Walmart, Amerika’s grootste reatailketen, gaat snijden in de openingstijden om zijn winkels de tijd te geven voorraden aan te vullen. Door de virusuitbraak hebben de supermarkten en warenhuizen van het bedrijf last van het hamstergedrag van mensen. Daardoor zijn de schappen leeg voordat ze aangevuld kunnen worden.

Libië roept ook noodtoestand uit
Libië heeft gisteravond de noodtoestand uitgeroepen om een virusuitbraak te voorkomen. Het land heeft tot nu toe nog geen besmettingen.

Mexico maakt zich klaar voor lange epidemie
Mexico houdt er rekening mee dat de virusuitbraak nog wel eens het hele jaar kan gaan duren. Het land dat nu 41 besmettingen telt, probeert met nieuwe maatregelen de virusuitbraak in te dammen. Zo wordt aangeraden grote evenementen met meer dan 5000 mensen te annuleren.

Vier Afrikaanse landen melden besmettingen
Nog eens vier landen in Afrika melden gevallen van het coronavirus: Mauritanië, Rwanda, de Seychellen en de Centraal Afrikaanse Republiek. Daarmee telt het continent nu 23 landen met besmettingen.

Landen in Midden-Amerika nemen maatregelen
Landen in Midden-Amerika scherpen hun beleid ook aan om te proberen een virusuitbraak te voorkomen. Zo heeft het congres in El Salvador vannacht het uitroepen van de noodtoestand goedgekeurd. Het land verbiedt net als Honduras en Guatemala alle bijeenkomsten met publiek. Panama heeft vluchten uit Europa en Azië tijdelijk opgeschort, daarbij uitgezonderd de aankomst van vluchten met artsen en medische apparatuur.

Meer reisbeperkingen
Nog even een rijtje reisrestricties die landen nemen: de VS hebben het inreisverbod uitgebreid naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De Australische premier kondigde vannacht op televisie aan dat het alle reizigers die aankomen vanuit het buitenland zal verplichten tot thuisquarantaine voor 14 dagen. Cruiseschepen worden verboden aan te meren voor 30 dagen. Madagaskar heeft alle vluchten naar Europa voor 30 dagen opgeschort en de nabijgelegen eilanden La Reunion en Mayotte.

Argentinië voert een inreisverbod in voor alle buitenlandse reizigers die komen uit een risicoland. Het land telt nu 45 besmettingen. Estland gaat alle buitenlandse reizigers vanaf 17 maart weren. Ecuador dat 28 gevallen heeft, doet dat vanaf vandaag. Litouwen sluit vanaf maandag zijn grenzen voor alle buitenlanders en voert ook een uitreisverbod in, uitgezonderd zakenreizigers, zakenvervoer en diplomaten. Daarnaast sluit het land, dat nu 7 gevallen heeft, ook restaurants en cafés. Alle overheidsambtenaren gaan thuiswerken.

Thailand, dat 82 gevallen heeft, gaat reizigers nauwgezet monitoren. Reizigers uit China Hongkong, Macau, Zuid-Korea, Iran en Italië moeten 14 dagen in thuisquarantaine. Ze moeten ook een gezondheidsformulier tonen dat ze geen risico lopen de ziekte te ontwikkelen anders mogen ze niet aan boord van hun vliegtuig. Reizigers uit Japan, Frankrijk, Spanje, Zwitzerland, Duitsland, Nederland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, de VS en het VK moeten 14 dagen lang melden of ze symptomen ontwikkelen.

Trump test negatief, vrouw Spaanse premier positief
De Amerikaanse president Trump is negatief getest, zo meldt het Witte Huis. Gisteren werd bekend dat een tweede persoon waarmee de Amerikaanse president Trump in contact is geweest, positief was getest. Vorige week bleek al dat Trump een afspraak had met de persofficier van de Braziliaanse president Bolsonaro, die later positief getest werd. Trump stond er toen op dat hij niet getest hoefde te worden. Maar gisteren liet hij zich toch testen. De VS hebben op dit moment 2.226 besmettingen.

De vrouw van de Spaanse premier Sanchez, Begona Gomez, is positief getest. Volgens zijn kantoor maken beiden het goed. Het land dat nu 6391 gevallen telt, kondigde gisteren een lockdown aan voor veertien dagen en schortte regionale verkiezingen op.

Al-Aqsa-moskee
De al-Aqsa-moskee in de oude stad van Jeruzalem is voorlopig gesloten wegens het coronavirus. Moslims kunnen voorlopig wel buiten op de Tempelberg (al-Haram al-Sharif) bidden, verklaarde Omar al-Kiswani, hoofd van de al-Agsa-moskee, vandaag.
Uit voorzorg is ook de Rotskoepel gesloten. Maar de poorten van het hele complex, de Tempelberg, moeten open blijven voor degenen die willen bidden.

Olympische Spelen
De overdracht van de fakkel voor de Olympische Spelen in Athene is volgende week achter gesloten deuren. Dat is besloten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, meldt het olympisch comité in Griekenland.
De vlam werd donderdag, tussen alle coronaperikelen door, ontstoken voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Dat gebeurde in het Griekse Olympia, waar tijdens een sobere ceremonie geen publiek aanwezig was.
Japan krijgt de olympische vlam donderdag overhandigd. De tocht eindigt op 24 juli in het Olympisch Stadion van Tokio, waar die dag de Spelen beginnen.

Pelgrims
Duizenden pelgrims die in Turkije terugkeren van een bedevaart in Saudi-Arabië worden veertien dagen in quarantaine gezet. De Turkse autoriteiten doen dat omdat ze bang zijn dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt. Om hoeveel pelgrims het precies gaat is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk gaat het om meer dan 20.000 mensen.
De bedevaartgangers, die de umrah (kleine bedevaart) maakten in Mekka, worden opgevangen in studentencomplexen in de steden Ankara en Konya.

Wereldwijd zijn er nu 142 landen met in totaal 156.369 gevallen. Daarvan zijn er 73.968 hersteld, 5833 zijn overleden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: