Ringfencing kasreserve US$ 330 miljoen niet van invloed op versoepeling cash verkeer

Er bestaat geen correlatie tussen de reeds geringfencede kasreserve van US$ 330 miljoen en een versoepeling van het valuta cashverkeer in Suriname. Rafiek Sheoradjpanday, bestuurslid van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) tevens directeur van Hakrinbank NV, onderstreept dit in gesprek met Dagblad Suriname. De vrijelijke valuta cashopnames blijven dus nog een droom. Hij legt uit dat de money shipments, om chartaal geld te kunnen garanderen, bemoeilijkt is. “Bij cash heb je de biljetten nodig en die komen met de shipments. Dat moet dus fysiek getransporteerd worden, wat betekend dat je het tegoed dat je hebt op een rekening in het buitenland eerst moet opnemen. Dat deed de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met de Federal Reserve Bank of New York (Fed). Maar als er geen shipment is, kan je dus ook geen cash aanbieden.”

Hij benadrukt dat de lokale commerciële banken geen bankrekeningen hebben bij FED daar FED de centrale bank van Amerika is. Girale transacties daarentegen vormen geen probleem. In beginsel is het de bedoeling dat giraal geld direct opeisbaar dient te zijn. Critici beweren dat de logistieke zaken de hoofdpijn is van de bankiers en de monetaire autoriteiten; klanten mogen niet lijden aan fouten van hen. Sheoradjpanday is van mening dat er giraal geen beperkingen zijn opgelegd. “Je kan overmaken van een bankrekening naar een andere bankrekening in Suriname of internationaal, dat kan anytime. Alleen cash is een probleem en dat hangt samen met de money shipment problematiek.”

Hoog risicoland

Volgens Sheoradjpanday spelen er andere factoren om cashgebruik te ontmoedigen. Hij noemt veiligheid en de kosten die daarmee gepaard gaan, tot één van de factoren. Een ander factor is de Nationale Risk Assessment (NRA). “Vanuit NRA bekeken, is cash al een red vlag en worden wij daardoor als een hoog risicoland beschouwd. Dus we moeten als samenleving die transitie van cash naar giraal maken.” De SBV en de Financiënminister Gillmore Hoefdraad doen al geruime tijd een beroep op de samenleving om over te stappen naar girale transacties. Is daar ondertussen gehoor aan gegeven? Sheoradjpanday ziet wel een verschuiving naar meer giraal verkeer doordat men meer gebruik is gaan maken van de POS-apparaten. Er bestaat nu ook de electronic wallet Mopé waar er in SRD, USD en euro betalingen verricht kan worden. “Ik doe een beroep op de samenleving om zoveel mogelijk cash te vermijden. Er zijn nu de mogelijkheden om giraal de betalingen te doen”, aldus Sheoradjpanday.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: