Regering moet shutdown opdragen

Het eerste geïmporteerde geval van het Covid-19 virus (Coronavirus) is gisteren vastgesteld in Suriname. Het gaat om een Surinamer, die in enkele steden in Nederland is geweest en dus daar de besmetting heeft opgelopen. De persoon is in quarantaine geplaatst. De persoon is met een bepaalde vlucht naar Suriname gekomen. Mogelijk zijn enkele personen op die vlucht ook besmet. De autoriteiten moeten die personen alvast bellen en hen monitoren. Deze mensen zijn weer in contact geweest met andere mensen vanaf de luchthaven en deze mensen moeten ook gealarmeerd worden. Het aantal besmettingen kan zo gaan stijgen in Suriname. De mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus moeten gealarmeerd worden, zodat ze ook op zichzelf gaan letten en door verminderde contacten, anderen zo min mogelijk besmetten. Het kan zijn dat de persoon niet in Nederland maar op de vlucht door anderen is besmet, die in Nederland is geweest. Het kan zijn dat die persoon nog niet zichtbaar is, omdat hij nog geen symptomen vertoont van de besmetting met het virus. Het is namelijk mogelijk dat besmette personen ziek worden. Het is mogelijk dat besmette personen, de besmetting overleven en genezen. Het overgrote deel van de besmette mensen overleeft de besmetting en geneest. Hoe jonger de mensen, hoe groter de kans op genezing. Personen met een verminderde weerstand moeten extra voorzichtig zijn. Dat zijn mensen met hiv, kanker en andere chronische aandoeningen, hart- en vaatziekten, ademhalingsaandoeningen, suikzerziekte, overgewicht, rokers etc… De regering van Suriname heeft het eerste geval van de besmetting al bekendgemaakt. De regering heeft niet gezegd welke maatregelen getroffen moeten worden, los van de medische richtlijnen zoals hoe te hoesten, handen te wassen, gezicht niet aan te raken etc… We hebben het dan over het verminderen van de kansen van menselijk contact. In Guyana is al een persoon besmet en is zij ook overleden. In Guyana zijn de scholen gesloten. Of de bekendmakingen zijn gemaakt maar niet gemeld door de media of de bekendmakingen zijn niet gedaan. Wij denken dat de openbare plaatsen in Suriname moeten worden gesloten. De scholen en overheidskantoren dienen te worden gesloten. Medische kaarten die gaan vervallen de komende dagen gaan omdat de kantoren zijn gesloten, niet worden verlengd. De medische diensten moeten deze kaarten aanmerken als geldig. Te zijner tijd kunnen de kaarten worden verlengd. De bedrijven moeten ook hun werkplaatsen sluiten of heel strenge regels implementeren, waarbij alleen het strategisch deel van het personeel in kleine aantallen aanwezig is. De bedrijven moeten zoveel mogelijk van huis uit werken. Als de overheidskantoren voor 2-3 weken sluiten, gaan er geen levens verloren en zal niemand ongeneeslijk ziek worden. Enkele strategische organisaties moeten op een minimaal en acceptabel niveau wel draaiende blijven, zoals ziekenhuizen, alle opvanghuizen, EBS, SWM, Telesur, de gevangenis (het korps penitentiaire ambtenaren), de politie, brandweer en het leger. Het land moet de komende 2-3 weken zoveel mogelijk op slot. De regering moet een noodwetgeving uitvaardigen, waarin geregeld wordt dat bedrijven en de overheid van huis uit hun werk doen. Zelfs grote landen kampen nu met problemen met het virus, laat staan Suriname, dat te maken heeft met een kwakkelend gezondheidszorgsysteem. In de USA is er nu een klacht dat er niet genoeg testmateriaal is en dat niet iedereen kan worden getest. Ook is er een zorg dat er niet genoeg bedden zullen zijn in de Amerikaanse hospitalen. Inmiddels is bekend dat er geen vluchten naar Suriname komen. Maar er is illegaal personenverkeer bij alle 3 landsgrenzen van Suriname. Dus er kunnen toch ongemerkt mensen het land binnenkomen. Het virus is er aan de andere kant (Guyana, Frans-Guyana, Brazilië) van alle 3 landsgrenzen. Er zijn verschillende redenen waarom Suriname op slot moet. Ten eerste hebben wij een zwak en verder verzwakt gezondheidszorgsysteem. Hospitalen hebben te kampen met een tekort aan middelen, apotheken hebben te maken met tekorten. Het gaat om verbruiksartikelen, waarmee besmettingen worden voorkomen en om medicijnen. Wij hebben ook gebrekkige opvangfaciliteiten (bedden met daaraan gekoppeld medici en personeel) met onvoldoende monitoringspersoneel en –apparatuur. Wij kunnen ons dus besmettingen niet permitteren. Verder is het de vraag of wij genoeg testfaciliteiten en testapparatuur hebben om het virus te detecteren bij suspecte gevallen. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat het stampvol is bij de verschillende poliklinieken in Suriname. Mensen zitten op elkaar gehoopt op elkaars lippen. Daar kunnen veel meer besmettingen gaan plaatsvinden. Moeten de suspecte gevallen naar de normale poli gaan? En, hoe moeten we naar de poli gaan bij griepverschijnselen.  

In Suriname zijn er soms de sanitaire maatregelen in openbare gebouwen beneden standaard. De klacht is er al jarenlang dat er bezuinigd wordt op de verschillende ministeries en dat er geen middelen zijn om handwaszeep, schoonmaakmiddelen en toiletpapier te kopen. Veel overheidsgebouwen en bedrijven zijn in oude gebouwen met verouderde sanitaire faciliteiten. Openbare gebouwen waar veel personeel en publiek komt, moet regelmatig grondig worden bespoten met speciale middelen en de oppervlakten moeten grondig worden schoongemaakt. De middelen en het geschikte personeel ontbreekt om dit werk in de avond en in het weekend te doen. De Surinaamse schoonmaaksters hebben over het algemeen niet de juiste werkattitude en maken met de Franse slag schoon. Verder heeft de Surinamer de gewoonte niet om te melden als men ziek is of griepverschijnselen heeft. Men heeft over het algemeen geen bezwaar om anderen bloot te stellen. Ook hebben wij de gewoonte niet om ons te houden aan de codes over bijvoorbeeld het schudden van de handen (niet doen) en het hoesten en niezen (in de elleboogplooi, in papieren tissues en weggooien). We zijn nalatig. De scholen, overheidsgebouwen en de bedrijven moeten dicht, met uitzondering van de strategische diensten. Ook moeten er adviezen komen voor de kerken, de sportorganisaties en de entertainmentbedrijven. Door de bijzondere kwetsbaarheid van Suriname, moeten alle bijeenkomsten verboden worden, tenzij het algemeen belang daarmee zou worden geschaad.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: