Persconferentie Covid-19


Op een persconferentie op zaterdag 14 maart, gehouden op het kabinet van de president, is zoals op 13 maart reeds was toegezegd van de zijde van de overheid veel informatie verstrekt aan de gemeenschap via de media met betrekking tot de stand van zaken betreffende het Covid-19 virus in Suriname. Zowel de vice-president Ashwin Adhin, de coördinator van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing) Jerry Slijngard, de minister van Volksgezondheid Antoine Elias, Vijay Chotkan van OWT&C, minister Lilian Ferrier van Onderwijs, minister Stephen Tsang van HI&T, directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid en anderen verstrekten belangrijke informatie.

Het belangrijkste nieuws was zeker wel dat in tegenstelling tot alle geruchten uit de “mofo koranti” en social media, er slechts één enkel besmet persoon in Suriname bekend is, die welke gisteren reeds gemeld was. Deze dame is in stabiele toestand in isolatie (dus onder medische zorg afgezonderd) in het Wanica ziekenhuis dat volgens alle standaarden geheel voldoet aan de eisen om een bepaald aantal mensen in isolatie te plaatsen. Wie in isolatie gaat, heeft symptomen en/of is besmet met het Covid-19 virus. Dat is niet hetzelfde als quarantaine, de situatie waarbij mensen die mogelijkerwijs in aanraking gekomen zijn met besmette personen of komen uit risicogebieden. Personen die in quarantaine zijn vereisen geen medische zorg, maar moeten er 14 dagen verblijven om er zeker van te zijn dat ze niet besmet zijn. Deze mensen hebben dus ook helemaal geen symptomen die duiden op het virus. In dit kader werd ook medegedeeld dat in het Zorghotel 83 plekken gereed staan waar de eerste personen opgevangen zullen worden die mogelijkerwijs in kontakt gekomen zijn met een besmet persoon. Ook wordt nagegaan hoe zorgcentra in de districten zullen worden aangelegd.

De bedoeling is dat op kort termijn gewerkt zal worden naar 2000 (twee duizend) beschikbare quarantaine/observatieplekken.

error: Kopiëren mag niet!