Laatste nieuws coronavirus:

RIVM: 155 nieuwe besmettingen, twee patiënten overleden

In Nederland zijn sinds gisteren twee patiënten overleden aan het coronavirus. Het ging in beide gevallen om ouderen met ‘onderliggend lijden’. In totaal zijn nu twaalf mensen aan het virus overleden. Het aantal besmettingen in Nederland is sinds gisteren met 155 toegenomen tot 959. In totaal zijn 136 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Latijns-Amerikaanse landen kondigen maatregelen aan

De presidenten van Venezuela, Colombia, Chili en Uruguay hebben vrijdag maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Zo zullen de grenzen tussen landen deels gesloten worden, worden er quarantainemaatregelen ingesteld en worden grote evenementen afgelast.

De strengste maatregelen komen uit Venezuela, waar president Nicolas Maduro aankondigde alle scholen en universiteiten te sluiten.

Aantal doden door coronavirus in Italië met 14% gestegen

In Italië zijn tot en met vandaag 1.441 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Dat is een stijging van bijna 14% vergeleken met vrijdag toen het aantal sterftegevallen nog 1.266 bedroeg.

Het totaal aantal besmettingen is opgelopen van 17.660 naar 21.157. Italië blijft daarmee het zwaarst getroffen land na China.

Medische specialisten adviseren scholen te sluiten

De beroepsvereniging Federatie Medische Specialisten (FMS) vraagt de Nederlandse politiek het maximale te doen wat mogelijk is tegen de verspreiding van het coronavirus.

Corendon annuleert alle reizen tot 31 maart

Reisorganisatie Corendon annuleert tot en met 31 maart alle reizen en cruises. Het is volgens het bedrijf niet meer verantwoord om vakanties door te laten gaan.

EU fluit Duitsland terug over exportrestricties

Duitsland past de regel dat een overheidsinstantie de export van beschermende uitrusting zoals maskers, brillen en handschoenen moet goedkeuren aan. Het decreet werd eerder deze maand uitgevaardigd maar kon niet op goedkeuring van de EU rekenen, schrijft Reuters.

Ferrari legt productie in Italië tijdelijk stil

Autofabrikant Ferrari heeft de productie van zijn iconische sportwagens in Italië tijdelijk stopgezet vanwege de verspreiding van het coronavirus. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijdenen. In de fabrieken in het Noord-Italiaanse Maranello en Modena zullen tot 27 maart geen auto’s van de band rollen.

Prijsvechter Norwegian: helft personeel moet weg

De noodlijdende Noorse prijsvechter Norwegian Air Shuttle gaat de helft van de werknemers ‘tijdelijk’ ontslaan. ‘De nieuwe beperkingen vanuit de VS leggen nog meer druk op een toch al moeilijke situatie’, zegt ceo Jacob Schram in reactie op het reisverbod van de Amerikaanse president Trump. Minstens 4.000 vluchten van Norwegian zullen de komende weken geannuleerd worden. De maatschappij sluit niet uit dat er nog meer ontslagen zullen volgen.

 ‘Ook Spanje gaat op slot’

De Spaanse regering staat op het punt aan te kondigen dat het land op slot gaat, meldt persbureau Reuters op basis van een ingezien regeringsbesluit.

FNV: Duizenden banen in Nederlandse luchtvaart in gevaar

Minstens 8000 banen in de Nederlandse luchtvaartsector staan op het spel, omdat landen door het coronavirus reisbeperkingen instellen en het toerisme afneemt.

Swiss houdt halve vloot aan grond en snijdt in uren

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss houdt de helft van zijn vloot aan de grond. Ook wordt er gesneden in de uren van het vliegend personeel. Op deze manier wil Swiss de financiële gevolgen van de uitbraak van het coronavirus in bedwang houden.

Reisbeperkingen

Marokko schort vluchten van en naar Nederland, België, Duitsland en Portugal op, meldt het Marokkaanse ministerie van buitenlandse zaken vandaag. Eerder stopte het land al met vluchten van en naar China, Spanje, Italië, Frankrijk en Algerije.

Rusland legt vanaf maandag het vliegverkeer tussen het land en bestemmingen in de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland aan banden. Er zal nog wel worden gevlogen tussen Moskou en de Europese hoofdsteden.

Saoedi-Arabië stelt, mogelijk al vanaf vandaag, een tijdelijk vliegverbod in om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Gisteren sloten Denemarken, Cyprus en Polen de grenzen.

De Noorse regering adviseert zijn inwoners niet meer naar het buitenland te reizen.

Xi condoleert Zuid-Korea, Iran en Italië

De Chinese president Xi Jinping heeft voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus andere landen gecondoleerd. In drie afzonderlijke verklaringen bood hij Zuid-Korea, Iran en Italië zijn condoleances aan. Dit zijn de landen die na China het ergst zijn getroffen door het coronavirus. In de verklaringen zei XI dat China bereid is om samen te werken met deze landen en bood hij hen hulp aan.

‘Nederlandse wetenschappers vinden antilichaam coronavirus’

Een groep van tien wetenschappers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Universiteit Utrecht heeft een antilichaam gevonden tegen het coronavirus. Dat meldt Erasmus Magazine.

‘Het is een eerste veelbelovende stap, maar het is nog veel te vroeg om te speculeren over de eventuele werkzaamheid bij mensen.’ Het antilichaam moet nog op mensen worden getest. Dat duurt maanden.

Apple sluit tijdelijk alle winkels buiten China

Om het risico van het verspreiden van het coronavirus te minimaliseren, sluit Apple tot 27 maart al zijn fysieke winkels. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. De maatregel geldt niet voor de winkels in China. Deze 42 zaken gingen op vrijdag juist weer open.

Ook Bonaire sluit luchthaven voor Europa

In navolging van Curaçao en Aruba heeft ook Bonaire tot 30 maart zijn luchthaven gesloten voor binnenkomende vluchten uit Europa. Ook cruiseschepen mogen niet meer aanmeren.

Op Curaçao werd gisteren de eerste besmetting geconstateerd. Het eiland schrapte daarop alle vluchten uit Nederland. Ook Aruba, dat nu twee besmettingen heeft, annuleerde alle vluchten uit onder andere Europa.

Opsommingen maatregelen die landen treffen

De maatregelen die landen treffen volgen elkaar nu zo snel op dat, even in het kort een opsomming: Guatemala heeft het inreisverbod verlengt voor risicolanden, waaronder de VS en Canada. Tsjechië sluit vanaf vandaag de meeste winkels en restaurants, apotheken, supermarkten en benzinestations uitgezonderd. Het land kondigde eergisteren de noodtoestand af.

Jamaica riep gisteravond laat de noodtoestand uit en zoekt honderd verplegers uit Cuba om te helpen. Het eiland telt 8 besmettingen. Ook stelt het een inreisverbod in voor Britten. Chili heeft een verbod ingesteld op evenementen met meer dan 500 mensen en verplichte quarantaine ingesteld voor reizigers uit risicolanden, waaronder ook Spanje. het land heeft 43 besmettingen.

Vietnam stelt vanaf zondagmiddag een inreisverbod in voor de Schengenlanden, Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Hongarije sluit vanaf volgende week alle scholen.

Nieuw-Zeeland zet reizigers na zondag in quarantaine

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft bekendgemaakt dat iedereen die vanaf zondag middernacht het land inkomt 14 dagen in thuisquarantaine zal moeten.

Senaat in VS keurt steunpakket goed, Trump niet getest

Met een ruime meerderheid van 363 stemmen voor tegen 40 heeft de Amerikaanse Senaat het hulppakket goedgekeurd dat door het virus getroffen Amerikanen moet helpen.

Zuid-Korea meer herstelde patiënten dan nieuwe gevallen

Zuid-Korea meldt zaterdag opnieuw minder nieuwe besmettingen: 107 tegen 110 een dag ervoor. Ook het aantal herstelde patiënten steeg: 204 mensen werden ontslagen uit het ziekenhuis. Het totaal aantal besmettingen ligt daarmee op 8.086. Ook in China daalde het aantal gevallen weer: het vasteland meldde 13 nieuwe besmettingen.

Colombia sluit grens met Venezuela

Steeds meer landen sluiten hun grenzen voor buurlanden om een eventuele virusuitbraak te voorkomen of in te dammen. Colombia meldt dat het de grens met Venezuela, dat vrijdag de eerste twee coronabesmettingen constateerde, gaat sluiten. Venezuala riep vrijdag de noodtoestand uit en riep burgers op 65 dagen binnen te blijven.

Saoedi-Arabië schrapt internationale vluchten

Saoedi-Arabië heeft aangekondigd alle internationale vluchten voor twee weken te schrappen vanaf zondag. De periode zal gelden als een bijzondere vakantie voor burgers, die hierdoor niet terug kunnen keren. Het land heeft tot nu toe 86 besmettingen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: