Hogere druk op valuta-front door Corona-virus

De situatie die nu ontstaan is door de intrede van het Covid-19 virus in Suriname op vrijdag 13 maart, zal ook de koersen verder  omhoog stuwen, verneemt Dagblad Suriname uit betrouwbare bronnen.

De voornaamste reden hiervoor is, dat mensen nu meer dan ooit SRD’s dumpen op de lokale markt, geld dat anders op hun bankrekening of portefeuille zou blijven zitten, en in onevenredig kort tijdsbestek heel veel spullen, vooral levensmiddelen, inslaan. De winkeliers zitten als gevolg daarvan met een plotseling tekort aan goederen om te verkopen, en zullen direct weer bij leveranciers hun voorraden moeten aanvullen.

Die leveranciers hebben op hun beurt grote hoeveelheden valuta, vooral US dollars, nodig om te kunnen importeren. De vraag naar valuta neemt dan toe, het aanbod is ontoereikend, dus de prijs van de deviezen gaat daarmee automatisch omhoog. Ook hier zal wederom dezelfde consument, dus u en ik, voor moeten opdraaien, want: dan gaan de prijzen in SRD’s weer omhoog.

Voor de komst van het coronavirus was er al een groot tekort aan US Dollars door de schandalen bij de Centrale Bank en het verspillend wanbeleid van de regering Bouterse.

De koersen hebben nu reeds de SRD 14 voor de US Dollar en SRD 14.50 voor de euro bereikt, en naar het zich laat aanzien kunnen we daar niet optimistisch over zijn, oftewel: een verdere stijging is zo wel te verwachten. De vele beloften van de president om de koers te beheersen, weet zelfs een schoolkind nu, zijn passender in een boek met fabeltjes.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: