WHO noemt coronavirus pandemie, andere landen ‘snel in situatie Italië’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdagmiddag de coronavirusuitbraak officieel tot pandemie bestempeld. ‘We zijn diep bezorgd over de alarmerend grote verspreiding, de hevigheid en de besluiteloosheid’, zei de algemeen directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De WHO heeft lang gewacht met het uitroepen van de pandemie. Het is een term die niet ‘licht’ of ‘achteloos’ gebruikt dient te worden, aldus Tedros. Volgens de WHO geven de huidige cijfers geen goed beeld, en is de eigenlijke situatie veel ernstiger. Tedros roept vooral landen met geen of weinig besmettingen op nu al maatregelen te nemen. ‘Landen kunnen het verloop van deze pandemie bepalen.’

De directeur zegt dat de aanpak van de WHO niet verandert, maar dat het uitroepen van de pandemie de huidige nijpende situatie beschrijft. De aankondiging kwam nadat het aantal besmettingen de 120.000 was gepasseerd. Het aantal doden staat wereldwijd op 4373, meldt persbureau Bloomberg.

Topfunctionaris Mike Ryan zei dat de situatie met name in Iran ‘erg serieus’ is. Hij wil meer maatregelen en betere zorg voor de patiënten. De WHO heeft de afgelopen 24 uur 40.000 tests naar Iran gestuurd. De voorraad is heel erg klein, waarschuwt Ryan. Volgens Ryan staan Iran en Italië op dit moment aan de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus. Andere landen zullen ‘zeer spoedig in dezelfde situatie zitten’, waarschuwde hij.

De afgelopen twee weken is het aantal besmettingen dertien maal hoger geworden, en in ziekhuizen vechten duizenden mensen voor hun leven, zegt Tedros.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder op de dag dat naar schatting 60% tot 70% van de Duitse bevolking besmet zal raken met het coronavirus, zolang er geen vaccins tegen de ziekte zijn en mensen er nog geen immuniteit tegen hebben ontwikkeld. Ze baseert zich op bevindingen van het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het Nederlandse RIVM.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: