Laatste nieuws coronavirus Ook ASML houdt helft personeel thuis

Chipmachinemaker ASML verplicht vanaf morgen de helft van het kantoorpersoneel om thuis te werken. De andere helft gaat naar kantoor, en om de week wisselen de teams elkaar af. Eerder deze week besloot de ABN Amro-bank al tot een vergelijkbare maatregel.

Door het personeel op te splitsen – wat tot op bestuursniveau wordt doorgevoerd- wil het bedrijf in het Brabantse Veldhoven zeker stellen dat de werkzaamheden zoveel mogelijk door kunnen gaan wanneer werknemers besmet blijken met het coronavirus, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

 Nu 503 besmettingen in Nederland
De RIVM meldt woensdag dat er in Nederland 121 nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn bijgekomen. Daarmee komt het totaal op 503. De toename is hoger dan in de dagen ervoor, wat verklaard kan worden doordat er in de afgelopen dagen veel is getest in Noord-Brabant. Ook is er een vijfde persoon aan het virus overleden. Het gaat om een persoon van 68 ‘met onderliggend lijden’.

Van de 503 gevallen wonen er 223 in Noord-Brabant, 66 in Utrecht, 57 in Zuid-Holland en 48 in Limburg. In 199 gevallen kan de oorsprong van de besmetting getraceerd worden naar het buitenland. In 92 gevallen wordt dit nog onderzocht.
Singapore en Macau worden door de RIVM niet langer gezien als een risicogebied, omdat het virus daar niet meer op grote schaal verspreid wordt. Waar de RIVM eerst waarschuwde voor Noord-Italië als risicogebied, is dat nu uitgebreid naar heel Italië.

 Verenigd Koninkrijk trekt £5 mrd uit voor bestrijding coronavirus
Het Verenigd Koninkrijk trekt £5 mrd (€5,7 mrd) uit om de Britse gezondheidsdienst, de National Health Service (NHS), en andere instanties te helpen bij het bestrijden van het coronavirus. Dat maakte minister van financiën Rishi Sunak woensdag bekend. Daar voegde hij aan toe dat dit bedrag indien nodig nog verder kan oplopen.

Daarnaast kondigde Sunak een stimuleringspakket ter waarde van £30 mrd aan waarmee hij de Britse economie wil voorbereiden op de mogelijke impact van het virus. ‘We doen alles wat we kunnen om dit land en ons volk gezond en financieel zeker te houden’, aldus de minister.

 ‘Gamebeurs E3 gaat niet door’
Een van de grootste spelletjesbeurzen ter wereld, de Electronic Entertainment Expo (E3), gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt persbureau Bloomberg. Volgens Bloomberg zal het afblazen van het evenement dat in juni in Los Angeles zou plaatsvinden woensdagmiddag bekend gemaakt worden.

Tijdens E3 worden normaal gesproken de de nieuwste hard- en software-ontwikkelingen aangekondigd. Het nieuws over het waarschijnlijke afblazen van E3 kwam naar buiten door een tweet van speluitgever Devolver Digital. Daarin staat: ‘Annuleer jouw vluchten en hotels voor E3’.

12.53 uur | Nederlanders in quarantaine in Vietnam
27 reizigers die bij Kras Reizen hebben geboekt, zitten in quarantaine in een hotel in Vietnam. Het gaat om 25 Nederlanders en twee Belgen die bezig waren met een groepsreis. Dat meldt een woordvoerder van de reisorganisatie woensdag. Volgens Kras is het hotel waar de Nederlands door de Vietnamese autoriteiten naartoe zijn gebracht niet geschikt.

De vakantiegangers zijn in quarantaine geplaatst nadat op een binnenlandse vlucht een Brit besmet bleek te zijn met het coronavirus, meldt Het Parool op basis van een van de reizigers. Volgens haar zijn de autoriteiten op zoek naar alle passagiers van de vlucht om deze in quarantaine te plaatsen. Er zouden inmiddels al meer dan vijftig personen — allemaal Europeanen — in het hotel zitten.

 Deze Pasen geen Nederlandse bloemen voor de paus
Er zullen dit jaar als de paus zijn paaszegen ‘Urbi et Orbi’ uitspreekt geen Nederlandse bloemen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad te zien zijn. Dat heeft hoofdarrangeur Paul Deckers besloten vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus.
Het zou de 35e keer zijn dat de Nederlandse bloemen te zien zijn tijdens de jaarlijkse paastoespraak van de paus. Deckers wil echter geen gezondheidsrisico’s nemen. De hoofdbloem van het project van dit jaar zou de anthurium zijn.

Voetbalwedstrijden Bundesliga zonder publiek

Voetbalwedstrijden in de Duitse Bundesliga zullen de komende tijd zonder publiek worden gespeeld wegens de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft Duitse zorgminister Jens Spahn zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie, waarbij ook bondskanselier Angela Merkel en de directeur Lothar Wieler van het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, aanwezig waren.
Volgens de microbioloog zullen bij een pandemie 60% tot 70% van de mensen besmet raken met het coronavirus. ‘We staan nog maar aan het begin van de epidemie’, zei Wieler. ‘Daarom gaan we systematisch te werk om het tempo van de verspreiding van het virus te vertragen.’

Daarnaast werd bekendgemaakt dat in Noordrijn-Westfalen een derde Duitse dode is gevallen. Het aantal besmettingen is opgelopen tot 1296. Volgens Wieler kan het maanden tot jaren duren voordat het coronavirus onder controle is. 37 gespecialiseerde universitaire klinieken gaan gecoördineerd optrekken om te bepalen wie wel en wie niet getest worden.

11.42 uur | Italië schroeft uitgaven om economie te stimuleren op
Italië schroeft zijn uitgaven om de economie te midden van de uitbraak van het coronavirus op gang te houden op tot zo’n €25 mrd. Dat zei premier Giuseppe Conte woensdag. Italië is na China het meest getroffen land met op woensdag 10.149 besmettingen en 631 doden.

Vorige week maakte het kabinet nog bekend hier €7,5 mrd voor uit te trekken. Sindsdien is de situatie echter danig geëscaleerd. De Italiaanse regering plaatste maandagavond zelfs het hele land in quarantaine met als gevolg dat ook de economische activiteit in het land flink is afgenomen.

Conte waarschuwde ook dat de huidige maatregelen, die al streng zijn, mogelijk nog verder worden aangescherpt. Naar aanleiding van een verzoek van de regio Lombardije om alle winkels te sluiten en het openbaar vervoer stil te leggen, zei Conte ‘we zijn bereid op te luisteren naar de verzoeken van Lombardije en andere regio’s.’

 KLM schrapt alle vluchten naar Milaan, Venetië en Napels
KLM schrapt de komende weken alle vluchten naar Milaan, Venetië en Napels wegens de uitbraak van het coronavirus in Italië. Dat heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt. Tot 3 april vliegt KLM niet meer op Venetië Marco Polo Airport, Malpensa en Linate in Milaan en Napels International Airport.

Vluchten naar andere bestemmingen in Italië worden wel voortgezet. KLM vliegt ook op Rome, Bologna, Cagliari, Catania, Florence, Genua en Turijn. Eerder staakten Transavia, EasyJet, British Air en Ryanair al vluchten naar delen van of zelfs heel Italië.

 Scholen in Polen gesloten
Scholen in Polen sluiten met ingang vanaf maandag 16 maart hun deuren om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag bekendgemaakt. Ook universiteiten, musea en bioscopen worden gesloten, zo voegde Morawiecki eraan toe.

Polen telt 26 bevestigde gevallen van coronabesmetting. Tot dusver is niemand aan de ziekte gestorven.

 Conferentie over coronavirus afgelast door coronavirus
Een conferentie over het coronavirus die vrijdag zou plaatsvinden in New York is afgelast wegens het coronavirus. Dat maakte The Council on Foreign Relations (CFR), een Amerikaanse denktank en organisator, bekend. Naast die van vrijdag last CFR alle conferenties tot 3 april af. Deze zouden door de hele Verenigde Staten plaatsvinden.

‘Lagarde waarschuwt voor economische schok’

Europa loopt het risico op een grote economische schok als er niet een snelle stevige reactie volgt op de uitbraak van het coronavirus. Als dat niet gebeurt, dreigt een economische crisis die vergelijkbaar is met die van 2008. Die waarschuwing zou president Christine Lagarde van de ECB dinsdagavond hebben gegeven tijdens de teleconferentie van Europese regeringsleiders. Dat heeft volgens persbureau Bloomberg een persoon uit haar directe omgeving verklaard. Lagarde zou hebben gezegd dat de schok voor de economie waarschijnlijk tijdelijk zal blijken, indien de juiste stappen worden genomen.

Lagarde zou hebben aangegeven dat de ECB donderdag, na de reguliere vergadering van het beleidscomité van de ECB, met nieuwe stappen komt. Volgens de bron kijkt de ECB naar alle beschikbare mogelijkheden om goedkoop geld beschikbaar te stellen en te voorkomen dat de liquiditeit- en kredietstromen in de economie niet opdrogen. Lagarde heeft daarbij beklemtoond dat de overheden ook hun gewicht in de schaal moeten gooien met aanvullende maatregelen. Al voor de uitbraak van het coronavirus hebben monetaire autoriteiten bij herhaling de regeringen van de eurolanden opgeroepen om met actief begrotingsbeleid de kwakkelende economie van de eurozone op te peppen.

10.26 uur | Paar bedrijven in Wuhan mogen weer aan de slag
In Wuhan, het epicentrum van het corona-epidemie, mogen belangrijke bedrijven weer opstarten. De miljoenenstad werd in januari werd afgesloten van de wereld. Voor de meeste inwoners verandert er echter nog weinig.

Een dag nadat president Xi Jinping de stad bezocht, maakte de regering van de provincie Hubei bekend dat openbaar vervoer medewerkers in Wuhan en zij die medische benodigdheden en andere noodzakelijke artikelen produceren weer aan het werk mogen. Andere industrieën die impact hebben op nationale of mondiale leveringsketens mogen na toestemming van de relevante autoriteiten ook weer aan de slag.

Het aantal coronagevallen in China bedroeg dinsdag 80.778. Het aantal doden liep op tot 3158.

Eerste coronadode in België
In Brussel is een 90-jarige Belgische man overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat melden minister van volksgezondheid Maggie De Block en haar Brusselse collega Alain Maron woensdag. Het is de eerste coronadode in België.
Eerder besloot de Belgische overheid om indoorevenementen waarbij meer dan duizend mensen aanwezig zijn te verbieden. Dat betekent onder andere dat er tot 31 maart geen concerten zullen plaatsvinden in het Antwerpse Sportpaleis, het Brusselse Vorst Nationaal en op vele andere locaties.

Ook de Seafood Expo, de grootste visvakbeurs ter wereld die van 21 tot 23 april plaats zou vinden in Brussel, is door de maatregel uitgesteld.

 Ahold Delhaize schrapt lunch bij jaarvergadering
Het coronavirus heeft ook gevolgen voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize. Deze vindt zoals gepland plaats op 8 april van dit jaar. Aandeelhouders die liever thuisblijven, kunnen de vergadering ook via internet volgen. Zij kunnen anderen via een volmacht hun stem laten uitbrengen.

Om het risico op verspreiding van het virus te verkleinen, minimaliseert Ahold Delhaize AD€20,65+2,43% de sociale contacten tijdens de jaarvergadering. Zo wordt er geen lunch geserveerd zal worden. Ook de receptie na de vergadering is geschrapt.

 Adidas geeft winstwaarschuwing
Adidas ADS€202,90-8,19% ziet zijn omzet en winst dalen door het coronavirus. Het Duitse beursgenoteerde sportkledingmerk maakte woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019 bekend dat in het eerste kwartaal de omzet in China met circa €800 mln zal verminderen. Tegelijkertijd betekent dat een winstdaling in China van tussen de €400 mln en €500 mln.

 Britse centrale bank komt met onverwachte renteverlaging
De Bank of England (BoE) heeft woensdag onverwacht de rente met een halve procentpunt verlaagd. Met de stap probeert de Britse centrale bank de economische gevolgen van het coronavirus te beperken.

 Aantal nieuwe gevallen in Zuid-Korea neemt weer toe
Na elf dagen waarin het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus afnam, meldt Zuid-Korea woensdag 242 nieuwe gevallen. Een dag eerder waren dat er nog 35. In totaal telt het Aziatische land nu 7755 gevallen. Het aantal doden nam woendag met één toe tot zestig.

De nieuwe gevallen kwamen naar voren nadat honderden medewerkers van een callcenter waar het virus eerder deze week opdook werden getest. Volgens burgemeester van Seoul Park Won-soon kan de uitbraak in het callcenter het begin zijn van een nieuwe golf aan besmettingen die tot ver buiten de stad kan reiken.
Het callcenter bevindt zich vlak naast een knooppunt van het openbaar vervoer van waar Seoul met verschillende andere steden wordt verbonden. Veel medewerkers maken hier gebruik van.

Impact coronavirus op zakenreissector kan oplopen tot $820 mrd
De zakenreissector loopt door het coronavirus naar verwachting $820 mrd aan omzet mis. De helft daarvan komt doordat bedrijven vluchten van en naar China schrappen of uitstellen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Global Business Travel Association (GBTA).

In de enquête van de brancheorganisatie geeft driekwart van de bedrijven die in de sector actief zijn aan dat ze alle of het grootste deel van de zakenvluchten naar China, Hongkong, Taiwan en andere landen in de regio heeft geschrapt.
Ook in Europa loopt de zakenreissector flinke klappen op. Daar wordt een omzetverlies van ruim $190 mrd verwacht. Uit dezelfde enquête van vorige maand was de verwachting nog dat het verlies van de sector rond $560 mrd zou liggen.

Britse staatssecretaris Nadine Dorries besmet
Bij de Britse staatssecretaris van volksgezondheid en sociale zorg Nadine Dorries is het coronavirus vastgesteld. Dat maakte Dorries dinsdag bekend. Daarbij liet ze ook weten alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo heeft ze zichzelf bij haar thuis onder quarantaine geplaatst.

Ook wordt nagegaan met wie zij allemaal in contact is geweest. Een medewerker van Dorries bleek in ieder geval ook besmet te zijn. Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk liep woensdag op naar 382. Het aantal doden bedraagt inmiddels acht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: