Kennis en bewustwording nodig om seksueel geweld bij kinderen tegen te gaan

“Meeste gevallen komen in binnenland voor”

Stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen heeft in verband met de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart de voorlichtingsfilm “Mi Skin Na Mi Skin” gelanceerd. Dit gebeurde op 6 maart in Lalla Rookh, met als thema “Het weerbaar maken van onze kinderen tegen (seksueel) geweld”. Claudia Halfhide, psycholoog en sociaal medewerker van deze stichting, zegt tegenover Dagblad Suriname dat de voorlichtingsfilm betrekking heeft op de leeftijdscategorie 9 tot en met 12 jaar. Het is de bedoeling dat kinderen leren hoe te handelen wanneer zij te maken krijgen met ongepast gedrag door derden.

Halfhide, die belast is met de preventieactiviteiten en daderbegeleiding, deelt mee dat seksueel geweld grotendeels voorkomt bij kinderen in het binnenland. Zij merkt op dat het idee bestaat dat meisjes eerder te maken krijgen met deze vorm van geweld. Dat is echter niet vanzelfsprekend.  “Ook aan de jongens moeten we aandacht besteden, want er gebeuren veel rare dingen met hun.” In Suriname kunnen slachtoffers terecht bij niet alleen Stichting Stop Geweld Tegen Vrouwen, maar ook bij Bureau voor Familierechtelijke Zaken (Bufaz), de jeugdpolitie, het Bureau Slachtofferzorg en de Justitiële Kinderbescherming (JKB).

Volgens Halfhide is het ook van belang dat ouders/volwassenen signalen van kinderen serieus nemen. Daar behoeft nog veel verbetering. “Volwassenen dienen kinderen ook te geloven wanneer ze aangeven wat ze meemaken. Het is de taak van volwassenen om kinderen te beschermen tegen elke vorm van geweld.” Voorlichting is het sleutelwoord en dat geldt ook voor geweld tegen vrouwen en mannen. Voor mannen is het nog steeds een obstakel om hulp in te schakelen bij geweld. Daardoor is het moeilijk om reële statistieken aan te geven. Halfhide doet een beroep op de samenleving om mee te helpen aan de aanpak van geweld tegen kinderen en volwassenen door allereerst gevallen te rapporteren aan de stichting. Na de launch van de voorlichtingsfilm hebben Vincent Lumsden (kinderpsychiater) en Julia Terborg (socioloog) een inleiding verzorgd over seksueel geweld bij kinderen in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: