JST Cars: Auto’s en andere voertuigen onbetaalbaar

De Stichting Herkeuring Motorrij- en Voertuigen (SHMS), die de status heeft van een publiekrechtelijke rechtspersoon, is voornemens om bussen en vrachtwagens in plaats van 1 keer, 2 keer per jaar te laten keuren. Deze maatregel, die in verband wordt gebracht met verkeersveiligheid, zal per beschikking worden doorgevoerd en zal niet lang op zich laten wachten. De SHMS heeft keuringsinstanties enige tijd geleden aangegeven dat de herkeuringen van voertuigen aan nieuwe regels zullen worden gebonden.

Bus- en vrachtwagenhouders fronzen de wenkbrauwen

 SHMS: “De indelingen betreffende de categorieën voertuigen, die ter herkeuring worden aangeboden, zullen worden aangepast. Wettelijke regelingen die in Suriname gedoogd werden, zullen serieus ter hand worden genomen.” Bushouders en vrachtwagenhouders fronzen hun wenkbrauwen.

JST Cars en Autokeur Instantie

JST Cars en Autokeur Instantie gaf desgevraagd te kennen dat de eenzijdige- en het onduidelijk en onwettig beleid van SHSM, een door de minister van Justitie en Politie erkend bedrijf dat bevoegd is tot het herkeuren van de in de erkenning aangegeven categorieën motorrijtuigen, niet loopt zoals het hoort.

Berdrijfsvoering bus- en vrachtwagenbedrijven

“Er zijn meer dan 50 keuringsinstanties in Suriname. Het steeds veranderen van de regels maakt de bedrijfsvoering van de bus- en vrachtwagenbedrijven met de dag moeilijker. Het huidig bestuur werd per 1 oktober 2018 voor de duur van 1½ jaar, dus tot 1 april 2020 aangesteld. Als de beslissing om bussen en vrachtwagens 2 keer per jaar te keuren binnen dit termijn wordt aangenomen, zal het volgend bestuur hiermee opgezadeld zitten. Als de maatregel wordt doorgedrukt, zal de wet moeten worden aangepast. Of dat per beschikking kan weet ik niet precies, maar het is geen gezonde zaak dat de maatregel uit de lucht komt vallen.”

 Auto importbedrijven worden de grond ingeboord

Volgens JST Cars ligt de auto-import op haar gat. “De inkoopprijs van voertuigen in het buitenland zijn gedurende 10 jaar NDP-regering niet gestegen. Het zijn economische en politieke handelingen van Suriname, die de autobranche remmen. De US$ koers van 2,80 is gedurende de periode 2010 tot 2020 opgelopen tot SRD 13. Was de kostprijs van bijvoorbeeld een Vitz in 2010 nog SRD 15.400, in 2020 is het opgelopen tot SRD 71.500. De consument is niet in staat om dit bedrag op te brengen. Ook onderdelen en onderhoud zijn enorm gestegen. Ook de brandstofprijs drukt zwaar op autobezitters. Hierdoor worden auto importbedrijven de grond ingeboord.

Bakfinanciering haast onmogelijk

“De meeste importeurs hebben zich teruggetrokken uit de autohandel. Gaandeweg de op hol geslagen prijzen ging de verkoop van kleinere en voertuigen, die minder kosten en minder brandstof gebruiken, omhoog. Anno 2220 gaat zelfs de kleinste auto boven de koopkracht van menigeen. Het wordt met de dag moeilijker om aan een bankfinanciering te komen, omdat de overheid de regel heeft bepaald dat het af te lossen bedrag niet meer dan 1/3 van het brutoloon van de koper mag bedragen.”

Monopolie

Cambio Chotelal springt in met goedkope dollars voor de afbetaling van auto’s en bussen en andere voertuigen. Maar dat geldt alleen voor de reus/monopolist Yokohama. De marktpositie van dit bedrijf valt af te lezen van de voertuigen (80%), die bij de Keuringsdienst van de politie voor de eerste keuring worden aangeboden.

Regering koopt voertuigen tegen een hogere prijs dan de consument

“Ik kan het niet begrijpen dat er politievoertuigen worden aangeschaft, die op benzine rijden. Deze voertuigen zijn iets goedkoper in aanschaf dan dieselvoertuigen, maar goedkoper in brandstofgebruik. Komt bij kijken dat de politievoertuigen invoerrechtenvrij worden ingevoerd, maar toch een hoger prijskaartje hebben”, aldus JST Cars.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: