56 nieuwe coronapatiënten in Nederland

Er zijn sinds gisteren 56 nieuwe patiënten met het coronavirus bij het RIVM gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positieve testen in Nederland op 321.

Het RIVM heeft ook bekendgemaakt dat coronapatiënten zonder symptomen voortaan al na 24 uur weer naar buiten mogen. Eerder moesten patiënten in isolatie blijven tot ze twee keer waren getest, met een negatieve uitslag en 24 uur tussen de tests.

FDA waarschuwt voor anticoronaproducten
De Amerikaanse Food & Drug Administration en de Federal Trade Commission waarschuwen voor producten die zeggen besmetting met het coronavirus te kunnen voorkomen, behandelen of om patiënten te genezen. Daartoe hebben ze zeven bedrijven een schriftelijke waarschuwing gestuurd.

De bedrijven verkopen onder meer speciale thee en essentiële olieën. Volgens de organisaties kunnen dergelijke producten consumenten ervan weerhouden tijdig medische zorg te zoeken.

Amerikaanse beurzen stilgelegd
De handel op de Amerikaanse beurzen is stilgelegd. De S&P 500 daalde met 7%, waardoor automatische schokdempers zijn ingesteld. Over een kwartier wordt de handel hervat.

De regels stellen dat de handel op de S&P 500 stopt voor een kwartier als de koers binnen 25 minuten na de opening met 7% daalt. Als de koers later op de dag op enig moment 13% daalt, zal er nog een kwartier pauze komen. Bij een daling van 20% sluit de beurs de rest van de dag.

De beursduikeling is het gevolg van de sterk gedaalde olieprijs en van angst voor het coronavirus.

 Ook Spanje kondigt economische ‘shocktherapie’ aan
In navolging van Italië, Frankrijk en Duitsland heeft ook de Spaanse regering een noodplan opgesteld om de economische gevolgen van het coronavirus aan te pakken. Minister-president Pedro Sanchez zegt details van het plan in de komende dagen bekend te maken. De overheid heeft er twee weken aan gewerkt, samen met vakbonden en bedrijven.

De regering overweegt ook afzonderlijke, tijdelijke maatregelen om de zwaarst getroffen sectoren, zoals het toerisme, te ondersteunen. Volgens minister van financiën Nadia Calvino verwacht Spanje dat de economische invloed van het virus tijdelijk en beperkt is. Het land heeft bijna 1000 bevestigde besmettingsgevallen.

Opstanden in Italiaanse gevangenissen
Bij een opstand in een gevangenis in de Italiaanse stad Modena zijn zes doden gevallen. Ook in andere Italiaanse steden zijn rellen ontstaan omdat gevangenen inzake het coronavirus de komende weken geen bezoek meer mogen ontvangen. Ze kunnen dus alleen nog telefonisch of via internet met de buitenwereld communiceren.

Bij een andere rel in een gevangenis in Pavia zijn twee cipiers gegijzeld. De politie maakte met een inval een einde aan de gijzeling.

 Ruim 50% minder mobiele telefoons uit fabriek gerold in China
Apple verkocht vorige maand 500.000 iPhones minder in China. Alle telefoonmerken zagen 54,7% minder mobiele telefoons uit de fabriek komen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit Chinese gegevens. Zij verzonden 6,4 miljoen toestellen, het laagste aantal sinds minstens 2012.

Android-merken namen het grootste deel van de daling voor hun rekening, zij zagen het aantal verzonden toestellen dalen van 12,7 miljoen in februari 2019 naar 5,9 miljoen afgelopen maand.

China vroeg bewoners al vanaf eind januari om openbare plekken te vermijden. Daardoor liepen veel winkels inkomsten mis in de normaal drukke tijd rond het Chinees Nieuwjaar. De Apple-winkels in China waren in februari zeker twee weken gesloten.

Rutte reageert op kelderende beurskoersen
Volgens premier Mark Rutte kan de Nederlandse economie wel een stootje hebben. Dat zegt hij vandaag tegen BNR, in reactie op de historisch kelderende beurskoersen. ‘Beurskoersen hebben indirect invloed op de stand van economie. Wij kijken vooral naar stand van reële economie.’ Volgens Rutte staat die er goed voor.

 Grote EU-landen trekken portemonnee
Na een nachtelijke vergadersessie heeft de Duitse regering besloten het bedrijfsleven te steunen nu de angst voor het coronavirus om zich heen slaat. Bedrijven kunnen gemakkelijker liquiditeitssteun en subsidies krijgen voor het doorbetalen van loon bij arbeidstijdverkorting.

De Italiaanse en Franse overheden kondigden vandaag ook aan de portemonnee te willen trekken in een poging om de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus te beperken.

Champions League-westrijd zonder publiek
De Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund woensdag wordt zonder publiek gespeeld, meldt de Parijse politie.

 Noord-Spanje, Qatar en Saoedi-Arabië sluiten scholen
In navolging van onder meer Italië sluiten Noord-Spanje en Qatar alle scholen en universiteiten. De maatregel gaat morgen van kracht. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid kijkt later vandaag of ook scholen in Madrid moeten worden gesloten.

In Saoedi-Arabië zijn onderwijsinstellingen vanaf vandaag al gesloten. Daar worden ook per direct boetes uitgedeeld aan iedereen die bij binnenkomst in het land onjuiste informatie deelt over zijn gezondheid.

Vergadering Europarlement gaat mogelijk niet door
Het Europees Parlement houdt vanmiddag een spoedvergadering om te bespreken of het de plenaire vergadering van deze week moet annuleren wegens de uitbraak van het coronavirus.

De plenaire vergadering zou plaatsvinden in Straatsburg, maar het Parlement besloot vorige week al dat de leden in Brussel bijeen zouden komen om onnodig reizen te voorkomen.

Het Europarlement laat iedereen die zwanger, boven de zestig jaar, of ernstig ziek geweest is thuis werken.

Rabo-economen: economische groei halveert
Zelfs als het coronavirus zich niet verder verspreidt, halveert de economische groei wereldwijd. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht. Wordt het een pandemie, dan blijft er nauwelijks groei over.

In het meest gunstige scenario groeit de wereldeconomie dit jaar nog met 1,6%. Dat is al het laagste groeipercentage sinds 2009, toen de financiële crisis in volle gang was. Maar toen ging het nog wel heel goed met de Chinese economie. Nu wordt China juist het hardst getroffen: fabrieken staan stil, veel werknemers blijven thuis. Ook de infrastructuur lijdt onder de virusuitbraak. Al met al verwachten Rabo-economen een groeidaling van ruim 3% voor China. In Nederland halveert de economische groei, denkt de bank.

Britten uit Noord-Italië moeten binnenblijven
Het Britse ministerie van volksgezondheid zegt vandaag dat iedereen die in het Verenigd Koninkrijk terugkeert uit de afgesloten regio’s in Noord-Italië 14 dagen in isolatie moet doorbrengen, ongeacht of zij symptomen hebben van het coronavirus. Het gaat om de regio Lombardije en veertien provincies in andere Italiaanse regio’s.

Mensen die terugkomen uit andere regio’s in Italië en wel gezondheidsklachten hebben, moeten ook in quarantaine, aldus het ministerie.

 Europese beurzen crashen
Europese aandelenbeurzen kelderen vandaag historisch hard. De AEX verliest in een half uur handel 7,4%, de Midkap 7,1%. Shell verliest 22%. Die openingskoers stond pas na 25 minuten handel op de borden.

Ook andere West-Europese beurzen openen de handelsdag fors lager. De Londense beurs staat 8,6% lager, de Duitse Dax-index staat 7,8% lager, de beurs in Parijs geeft 6,5% toe. De brede Europese Stoxx600 index staat 6,2% lager.

De grote dalingen zijn het gevolg van de olieprijzen – die kelderden vandaag met 33% tot $30 per vat – in combinatie met de corona-angst. Alleen op 17 januari 1991 was de procentuele daling van de olieprijs groter.

Duitsland kondigt economische maatregelen aan
De Duitse regering investeert tussen 2021 en 2024 €12,4 mrd om de gevolgen van het coronavirus op de economie te beperken.

De maatregelen omvatten het verstrekken van leningen aan bedrijven en het verlaten van hun belastingdeadlines. Ook verandert het land de regels voor werktijdverkorting. Bedrijven die door het virus zijn getroffen, zoals luchtvaartmaatschappij Lufthansa  , kunnen nu makkelijker steun aanvragen om de lonen te compenseren van werknemers die zich gedwongen zien te stoppen met werken.

 Zuid-Korea hoopt op stabilisering
De Koreaanse autoriteiten melden vandaag 165 nieuwe besmettingsgevallen. Het totaal aantal besmettingen in het land ligt op 7478.

Moon Jae-in, de president van Zuid-Korea, sprak eerder vandaag de hoop uit dat de verspreiding van het virus in het land zal stabiliseren, nadat het aantal besmettingen in het land aantal dagen achter elkaar afnam. Tegelijkertijd waarschuwt de president voor het te vroeg benoemen van de piek.

Franse minister: ‘Europese ministers van financiën moeten met enorm plan komen’
De Franse minister van financiën Bruno Le Maire zegt dat Europese ministers van financiën met een ‘enorm’, gecoördineerd plan met stimuleringsmaatregelen moeten komen. Het benodigde bedrag voor een dergelijk plan zullen ministers op 16 maart tijdens een ontmoeting van Europese leiders bespreken.

Hij zegt ook dat de economische groei in Frankrijk dit jaar minder dan 1% kan zijn door het virus. Deze schatting stond eerder op 1,3%. De Franse centrale bank voorspelt dat de economie van het land dit kwartaal nauwelijks zal groeien door de uitbraak van het coronavirus.

Aandeel Saudi Aramco 10% gedaald
Op de beurs van Riyadh is het aandeel Saudi Aramco direct na opening 10% gedaald, nadat veruit het belangrijkste aandeel van de Saoedische beurs gisteren ook al 9% verloor. De handel in het aandeel werd meteen weer stilgelegd.

De daling van het aandeel volgt op het kelderen van de olieprijs, die sinds het begin van de golfoorlog niet hard omlaag was gegaan. Ook andere markten in het olie-afhankelijke Midden-Oosten daalden hard. In Koeweit werd de handel binnen dertig minuten stilgelegd omdat ook daar de aandelen met 10% daalden en automatische schokbrekers werden ingezet. In Dubai daalde de belangrijkste index met 8,5%, in Abu Dhabi met 7%.

Voor het openen van de beurzen maakte Saoedi-Arabië al bekend het reizen via water of vliegtuig met negen landen te verbieden: Bahrein, Egypte, Irak, Koeweit, Libanon, Zuid-Korea, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. In het Midden-Oosten is het virus vooralsnog alleen grootschalig uitgebroken in Iran.

Conte: ‘massale shocktherapie voor economie’
De Italiaanse overheid geeft meer geld uit om de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus te beperken. Dat zegt minister-president Giuseppe Conte vandaag in de Italiaanse krant La Repubblica. ‘We zullen niet stoppen. We zullen een massale shocktherapie gebruiken. Om uit deze noodsituatie te komen, zullen we alle menselijke en economische bronnen aanwenden.’ Conte zegt ook dat de overheid de ruimte binnen de Europese begrotingsregels ‘volledig’ zal gebruiken.

Minister van financiën Roberto Gualtieri zegde vorige week al €7,5 mrd toe om de economie te steunen. Daarmee liep het begrotingstekort op van 2,2% naar 2,5% van het bruto nationaal product.

 Opnieuw minder besmettingen in China
De Chinese autoriteiten melden dat er zondag veertig mensen zijn besmet met het coronavirus. Zaterdag was het aantal nieuwe besmettingen in het land nog 44. Ook het aantal doden daalde, van 27 op zaterdag naar 22. In totaal zijn ruim 80.000 Chinezen besmet met het virus.

Tennistoernooi Indian Wells afgelast
Het prestigieuze tennistoernooi van Indian Wells in Californië is door de organisatie geannuleerd. Deze Amerikaanse staat riep donderdag de noodtoestand uit vanwege het coronavirus. Onder anderen Serena Williams en Roger Federer zouden aanwezig zijn op het toernooi dat woensdag van start zou gaan.

 KLM vliegt vandaag niet naar Milaan en Venetië
KLM heeft maandag alle vluchten naar de Noord-Italiaanse steden Milaan en Venetië geannuleerd door het coronavirus. De luchtvaartmaatschappij vliegt nog wel naar Turijn, Genoa en Bologna. KLM voert wekelijks 152 vluchten uit naar Italië.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste zondag het reisadvies voor delen van Noord-Italië, waaronder Lombardije, aan: het raadt reizen naar deze gebieden nu helemaal af. Buitenlandse toeristen kunnen nog wel uit deze regio’s vertrekken.

Olieprijs keldert 33%
De olieprijs is maandag bij het openen van de markten in Azië met 33% gedaald tot iets meer dan $30 per vat, waarna een licht herstel intrad. De olieprijs nam een duikvlucht als gevolg van een prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland.

Rusland weigerde dit weekend tijdens een overleg met olieproducerende landen zijn productie te verlagen. De economische onzekerheid door de uitbraak van het coronavirus zorgt wereldwijd voor minder vraag naar olie.

Ondertussen lijken de Europese beurzen, in navolging van de Aziatische evenknieën, maandag weer hard te dalen. De future op de Euro Stoxx 50-index wijst op een daling van 6,2%. Ook die op de Duitse Dax en Britse FTSE staan ruim 6% lager.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: