Corona wordt wereldwijd probleem

Het Coronavirusu heeft de wereld in haar greep. De Surinaamse regering heeft voornamelijk in het Nederlands informatie gegeven over het voorkomen van de besmetting met het virus. Intussen zijn er 5 gevallen gemeld in Frans-Guyana, dicht bij de grens met Suriname. In de grensstad Albina zouden er mensen al lopen met mondkapjes. Er zijn ook nog gevallen van besmettingen in Brazilië en ook in Guyana. Suriname is formeel nog bespaard van de besmetting met het virus, maar we moeten het niet uitsluiten dat het virus Suriname bereikt. De grenzen van Suriname zijn behoorlijk open, de grensbewaking is aanwezig maar een druppel op de gloeiende plaat. Personen kunnen met relatieve gemak het grondgebied van Suriname aandoen. Het virus kan Suriname binnenkomen via Frans-Guyana, waar er een vrij ongeorganiseerde en wilde situatie heerst bij de grens. Dat komt door de houding van de lokale bevolking, die zich niet gemakkelijk neerlegt bij instructies vanuit Paramaribo en wet- en regelgeving van Suriname. Er is al opgeroepen om een crisisteam te stationeren in het oostelijk district. Regelmatig duiken er gevallen op van besmette patiënten die in ziekenhuizen zouden liggen, voornamelijk gaat het dan om Chinezen. De geruchten zijn immers ook niet van de lucht mondiaal. Zo rouleert er een bericht dat een moslim uit Pakistan het virus opzettelijk zou hebben verspreid in Italië. Ook is er een bericht dat het virus in China in een laboratorium is gemaakt en dat besmette dieren uit het laboratorium op de markt zijn beland. Intussen is het aantal landen waar het virus zich al bevindt, aan het stijgen. In Albina zouden winkels hun deuren hebben gesloten. Er worden wereldwijd grote evenementen gecanceld, omdat er een gevaar is dat mensen massaal zullen worden besmet. Grote spotevenementen worden uitgesteld. Steden hebben op hun grondgebied samenkomsten verboden als die meer dan 1000 participanten bij elkaar zullen brengen. Als het gaat om minder dan 1000 participanten, dan wordt aan de organisaties gevraagd om een risk assessment te doen. Als veel landen bij elkaar gaan komen en ook risicolanden, dan wordt besloten om het evenement uit te stellen. Er worden al wedstrijden gespeeld in lege stadions. In Israël, waar net de verkiezingen zijn gehouden, heeft de president de bevolking aanbevolen om het traditionele handjes schudden en omhelzingen en (natte) kusjes achterwege te laten en het voortaan te houden op de Indiase ‘namaste’ met gevouwen handen. Gezondheidsautoriteiten hebben handen schudden afgeraden, maar ook het tegen elkaar brengen van de gesloten vuist is niet veilig. De WHO geeft inmiddels ook aan dat het virus kan worden bedwongen, maar dan moeten de regeringen van alle landen met elkaar samenwerken en luisteren naar de wetenschap. Dat laatste is niet gemakkelijk voor alle presidenten en staatshoofden. Neem nu Donald Trump; die vindt dat het niet nodig is om een bedrijf te sluiten wanneer er daar risico is voor het verspreiden van het virus. Op het wereldnieuws wordt enorm veel aandacht aan het Coronavirus besteed. Zo zien we dat toeristische plekken die normaliter overvol zijn, nu leegstaan of dat er nauwelijks mensen lopen. We hebben dat ook gezien op de islamitische bedevaartsplaats Mekka in Saudi-Arabië. Deze plek zou voor pelgrims zijn gesloten. De verspreiding van het virus is begonnen in China, maar intussen is er daar een dalende trend. De groei is nu in landen als Iran en Zuid-Korea. Het virus is in opmars in Europa. De WHO is van oordeel dat niet alle landen het Corona-virus serieus nemen. In Suriname zijn er preventie-instructies gegeven, maar die moeten nu meertalig worden. De instructie is vooralsnog veel handen wassen, hoesten (sputum) opvangen met een papieren zakdoek of in de binnenkant van de elleboog. De autoriteiten in Suriname hebben ook bekendgemaakt dat er op gegeven moment mondkapjes zullen moeten worden gebruikt en dat alleen bepaalde kapjes bestand zijn tegen virussen. We begrijpen dat deze mondkapjes, alhoewel heel erg eenvoudig in opzet, nu aan de dure kant zijn in Suriname (tussen de SRD 30 en SRD 40). We hopen dat deze mondkapjes in Suriname verkrijgbaar zijn. In Nederland zouden hier en daar de mondkapjes zelfs uitverkocht zijn. Burgers in Suriname klagen dat de regering niet veel doet. Men zegt dat de burgerij geen beschermingsmiddelen heeft ontvangen. Maar de burgerij moet niet wachten op de regering, maar voor zover mogelijk zelf zijn middelen kopen. De verspreiding hangt af van de houding van de zieke mensen (suspecte gevallen). In principe moet de instructie in Suriname worden gegeven dat iedereen, die een griepachtig gevoel heeft, niet naar werk of op school of een andere openbare plek moet gaan. Die moet naar de dokter gaan. Mondkapjes zouden bedoeld zijn voor besmette en suspecte gevallen en niet voor onbesmette personen. Maar iedereen wil zich beschermen. Werkgevers en scholen moeten dat bekend maken. Luie werknemers en leerlingen zullen van deze regel misbruik maken, maar als men een attest moet overleggen, dan is dat te minimaliseren. Maar wat doe je met besmettingen bij de dokter, waar besmette personen andere onbesmette personen kunnen besmetten? Suriname heeft temperatuurmeters gezet bij de internationale luchthaven. Het onafgebouwde Wanica Ziekenhuis wordt als quarantaine gebruikt voor suspecte gevallen. Voor het medisch personeel moeten genoeg beschermingsmiddelen (wegwerpmantels en handschoenen en maskers) aanwezig zijn. En de klacht is nu juist in Suriname dat deze zaken regelmatig in de Surinaamse ziekenhuizen ontbreken. In Suriname zijn er evenementen op schema waar veel mensen bij elkaar kunnen komen. Er zullen in aanloop naar de verkiezingen protestmanifestaties zijn, zoals morgen. Er zullen massameetings worden gehouden waar politieke partijen hun aanhang zullen showen. Zullen politieke partijen bereid zijn om en instructie van de regering te volgen en deze massameetings achterwege te laten. De grote partijen met aanhang zullen niet van deze maatregel houden, de kleine partijen zonder grote aanhang en ruime middelen wel. Dan is er in de maand april/mei nog de vastenmaand waar elke avond groepen gelovigen in de moskee bij elkaar komen en samen in de moskee bidden. De gewoonte is hier om uitgebreid bosi’s en brasa’s uit te delen. De gemeenten zullen hun leden moeten informeren in het algemeen belang. De moskee moet geen plek zijn waar, tegen beter weten in, het Coronavirus wordt verspreid. Het is nodig dat de regering met meer en dwingendere instructies komt voor de burgerij. Deze moet op den duur zelf voor zijn bescherming betalen, zoveel als mogelijk.             

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: