Weinig onderlinge sympathie Surinaamse bevolking

In Frankrijk is de regering op het punt om de noodtoestand af te kondigen. Zo toevallig gaat het in dit EU-land ook om de verhoging van de brandstofprijs. Ook in Suriname is de afgelopen jaren de brandstofprijs enkele keren verhoogd, enkele keren zelfs behoorlijk drastisch. De eerste keer dat de brandstofprijs drastisch werd verhoogd, was tijdens de laatste NF-regering. Toen kreeg de regering met enige verzet te maken vanuit de oppositie (de huidige regeringspartij). Toen zou zijn uitgelegd dat de government take op brandstof was ingevoerd als compensatie voor het achterwege laten van de rij- en voertuigenbelasting. Deze belasting was al tijdens de NF-regering aan de orde, maar werd uiteindelijk niet ingevoerd. De uitleg was dat deze belasting, niet formeel, geacht werd inbegrepen te zijn in de government take. De laatste keer toen deze belasting tijdens deze regering ter discussie was, is deze toelichting gegeven. Het gevolg was dat de belasting was aangehouden, althans daarop leek het. De rij- en voertuigenbelasting is toch weer ingevoerd. Deze regering heeft gewerkt met de bedragen, die tijdens de NF-regering waren berekend en heeft ze alleen maar gecorrigeerd op basis van de inflatie. De meningen in de samenleving zijn verdeeld. Een deel van de gemeenschap is niet happy met deze belasting, maar tot protesten is het niet gekomen. Er is recent een oproep gedaan waarschijnlijk op social media om in het  openbaar te protesteren tegen de nieuwe belasting. Degene die de oproep deed kon welgeteld maar 1 persoon charmeren met zijn oproep. De betoging telde dus niet meer dan 2 man, en dat is voor zelfs een kleine bevolking van Suriname een verwaarloosbare bijeenkomst. De oppositie heeft zich heel koest gehouden bij de invoering van deze wet. Bij de behandeling in DNA werd wel tegen de invoering van deze belasting gestemd door de oppositie. We merken dat de oppositie het niet waagt om in het openbaar op te komen tegen deze belasting. Kennelijk is men bang voor een nul-response of is men bang voor ruzie met de regeringspartij zo vlak voor de verkiezingen. De nieuwe belasting wordt drastisch vanaf de gewichtscategorie P3. Vanaf deze categorie begint de eenmalige belasting op te lopen beginnende bij SRD 520. Het is onbekend in welke mate deze belastingverhoging prijsverhogingen met zich mee zal brengen voor de prijs van goederen in de winkels en prijzen van transport van goederen en diensten. Er is vaker door de regering aangegeven bij soortgelijke maatregelen dat ze geen verhoging zullen meebrengen in de tarieven. Door een spreiding van de extra kosten in de prijzen van goederen en diensten in het hele jaar behoort de verhoging van prijzen zeer minimaal tot zelfs nihil te zijn. We zien echter dat in Suriname toch prijzen in de winkels worden aangepast. Door het ministerie van HIT wordt al decennialang nagelaten om strenge voorlichting te geven en maatregelen te treffen tegen handelaren die van de situatie misbruik maken. Opvallend is wel de stille approach van de bevolking. Deze schijnt niet meer te porren te zijn voor massaprotesten, zoals in Frankrijk. Een deel van de bevolking schijnt afstand genomen te hebben van de samenleving; men is fysiek wel in het land aanwezig maar mentaal niet. Er is een behoorlijk migratie gaande van jonge en minder jonge mensen naar Nederland, België en ook het Caribisch gebied. Opvallend is ook dat iets oudere burgers er niet voor schromen om toch hun biezen te pakken. Veel studenten maken gebruik van het gesubsidieerd onderwijs en verkassen voor verdere studie naar Nederland om niet meer terug te komen. Wij leiden dus met onze zeer schaarse belastingmiddelen in een arm land, kader op voor het rijke westen. De regering moet tegen deze brain drain maatregelen treffen door bedragen te innen, voordat men vertrekt. Zelfs bij studierichtingen waar men na afstuderen behoorlijke bedragen verdient (zoals medicijnen), zien we dat studenten groepsgewijs vertrekken naar Nederland. En dan worden er nog loten getrokken voor de studenten die bijvoorbeeld medicijnen studeren. Deze studenten moeten dus een verklaring tekenen voordat ze aan hun studie beginnen, of ze moeten marktconform betalen voor hun studie. De rust waarmee de samenleving elke belasting accepteert, terwijl deze bedragen geen zoden aan de dijk leggen in de totale overheidsbegroting, is beangstigend. Het is een totaal andere wereld om min of meer dezelfde maategel in Frankrijk. Het verschil met Suriname is dat de twee vrachtwagenchauffeurs waarmee het protest in Parijs begon, vrij snel uitgroeide tot de grote acties tegen de regering. In Suriname is er dus weinig sympathie voor de burgers voor elkaar. In het weekend heeft de Franse politie 412 mensen opgepakt vanwege de rellen in Parijs. Ook raakten in de hoofdstad minstens 133 mensen gewond, onder wie 23 agenten. In heel het land raakten in totaal 81 leden van de gendarmerie gewond. De Franse hoofdstad was zaterdag het toneel van gewelddadige protestacties. Betogers wierpen barricades op en bekogelden de politie, die traangas afvuurde. In heel Frankrijk waren ongeveer 136.000 betogers (kwart Surinaamse bevolking) op de been om te demonstreren tegen de regering. De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag met zijn premier en minister van Binnenlandse Zaken overleg gehouden over de aanhoudende rellen. Hij geeft vooralsnog niet toe, maar praat wel met de oppositie. Ze willen onder meer kijken hoe een dialoog kan worden opgestart met de ‘gele hesjes’ protestbeweging, die geen echte leiders heeft. Intussen dreigt door de protestacties een brandstoftekort te zijn ontstaan, veel pompstations zouden nu droog staan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: