“Telesur geen onderpand lening bij China”

“Telesur is niet als onderpand voor een lening geweest”. Gardelito Hew A Kee, coördinator E-Government spreekt nadrukkelijk geruchten tegen als zou de Surinaamse Telecomprovider onderpand zijn geweest om een lening bij de Chinese overheid te sluiten voor het Safe City Project, onderdeel van het Telesur Nationaal Breedband Project. Hew A Kee legt er ook het accent op dat er geen geld naar Suriname is gekomen. Hij zei het voorgaande op vrijdag 21 februari bij de ingebruikname van in totaal 60 camera’s op 20 locaties in Wanica. Tegelijk werd het Safe City project uitgebreid met camera’s op twee strategische locaties in Albina, district Marowijne.

Telesur heeft de middelen ter beschikking gekregen, maar die zijn volgens Hew A Kee ook niet naar Suriname gekomen. Hij legt het als volgt uit: “Telesur betaalt de down payment (aanbetaling) bij Huawei en doet daarna de aflossing bij de staat, waarna de laatstgenoemde de aflossingen doet aan de Exim Bank of China.” Deze financiële instelling betaalt op haar beurt Huawei rechtstreeks.
“Dus er is geen geld naar Suriname gekomen zoals mensen dat denken om voor andere dingen te gebruiken en Telesur dient niet als onderpand”, zegt Hew A Kee, eraan toevoegende dat de uitvoering van de diensten geschiedt door Huawei en Surinaamse bedrijven.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: