Bewoners Saramacca opgeschrikt door abrupte vervanging Surinaamse artsen door Cubaanse

De bewoners van het district Saramacca zijn thans in rep en roer door de abrupte vervanging van Surinaamse artsen door Cubaanse artsen. Op de polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Groningen zijn reeds 2 Cubaanse artsen geplaatst bij wie niets te merken valt van de inburgering; Sranantongo is bij hen al een groot probleem, laat staan Nederlands. De verwachting is dat meerdere Surinaamse artsen plaats moeten maken voor de Cubanen. Ook in het ressort Tijgerkreek worden ervaren artsen vervangen. De bewoners zitten met de handen in het haar. Zij vragen zich af hoe ze op deze manier moeten rekenen op genezing als praten al heel moeilijk gaat met de Cubaanse artsen. “Ze verstaan niets. Als je maagpijn hebt en je moet dat aan ze uitleggen, en ze begrijpen bijvoorbeeld dat er iets mis is met je alvleesklier, dan heb je een groot probleem”, zegt een bezorgde bewoner aan Dagblad Suriname.

Een arts van Saramacca, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt tegenover de krant dat het beleid gemaakt wordt door de RGD en dat er inderdaad Cubaanse artsen zijn ingezet. In dit district zijn er overigens 3 RGD-poliklinieken, te weten op Kampong Baroe, Groningen en Tijgerkreek, daarnaast zijn er ook hulpposten. Volgens deze arts betreft het Cubaanse artsen, die op 18 juni 2019 in een groep van 50 gearriveerd waren in Suriname. Het was de bedoeling dat 24 van deze artsen geplaatst zouden worden op de Medische Zending (MZ), terwijl 26 artsen op de RGD zouden functioneren, na een inburgeringscursus van 4 maanden. De bewoners van Saramacca merken niets van de inburgering. In februari 2020 zijn de Cubanen op de diverse RGD-poliklinieken geplaatst.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: