Somohardjo: “Wong jowo is de beslissende factor”

Paul Somohardjo, voorzitter van de PL, bedankte zijn gehoor voor de aanwezigheid bij de bijeenkomst op 24 februari.  “Het is een strijd van democratie tegen autocratie. Autocratie is dictatuur”, stelde Somohardjo. “Het is zo goed als zeker dat we 7 tot 10 zetels halen.” Somohardjo haalde uit naar de opiniepeilers. In de recente peiling haalt PL in Paramaribo nul zetels. “Ze hebben maar één doel; dat er een tweepartijstelsel ontstaat: NDP en VHP”, zei Somohardjo. “Maar de wong jowo (Javanen, red.) wij houden de zaak in vrede en wij bepalen. Kijk maar naar Guyana, waar de Hindoestanen en de Creolen vechten”, zei Somohardjo. “Kom hier peilen”, riep hij op. “Wij beslissen wie president wordt, wij beslissen wie vp wordt enzovoort.  Ik heb er geen moeite mee, maar wij bepalen. Zolang deze pae leeft, nooit meer de NDP”, zei Somohardjo.

“Hoe is het mogelijk dat er een staatsgreep op 25 februari 1980 was en dat het elk jaar wordt gevierd? Somohardjo zei dat het dit jaar de laatste keer is dat 25 februari een vrije dag. Hij noemde het een gedwongen vrije dag, welke is ingesteld om te herdenken dat de symbolen van de democratie kapot waren geschoten. “Wij gaan het intrekken, wat voor nonsens is dat”, gaf Somohardjo aan. Hij benadrukte dat de PL de beslissende factor is. “Wij zijn zeker, wil je president worden, you have come to us” zei Somohardjo. “Het kan niet zo zijn dat een president die gekozen is door het parlement, geen respect kan opbrengen voor het parlement. Ik was de baas van de president”, riep de voormalige voorzitter van het DNA.

Somohardjo deed ook een beroep op internationale organisaties en instanties om Suriname te beschermen. “Ons land wordt middels satellieten al gecontroleerd op het al dan niet smokkelen van drugs naar en van het buitenland.” “Het wordt tijd dat wij een president gaan voordragen”, zei Somohardjo aan het eind van zijn toespraak. “Het wordt tijd dat wij een vrouw als president hebben. Wij hebben sterke vrouwen binnen de partij de capabel genoeg zijn”, zei Somohardjo. Aan het eind van zijn toespraak sprak Somohardjo de hoop uit dat hij na ruim 50 jaar politiek afscheid mag nemen met een overwinning.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: