VES: “De goedkope dollars moeten van ergens komen”

Dollars verkopen onder de marktkoers is ten opzichte van overige cambio’s, die zich houden aan de geldende wisselkoers, een vorm van oneerlijke concurrentie. Een van de vragen is waarom een ondernemer verlies wil lijden door dollars onder de marktconforme prijs te verkopen. Dit stelt de secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en econoom Steven Debipersad. De verschillen lopen op tot 0.60 en 0.70 cent per dollar. De VES-econoom zegt dat we omgekeerd redeneren wanneer er gesteld wordt dat de cambio’s winst maken ten opzichte van de cambio, die de dollars goedkoop aanbiedt. “Maar we moeten ons afvragen waarom juist een cambio bereid is om de verliezen te lijden en niet redeneren dat anderen winsten maken”, zegt Debipersad. Het kan bij de econoom er niet in dat in deze harde tijd mensen bereid zijn om verlies te lijden, “want je zal het ergens mee moeten compenseren”. “Wie geen winst maakt, gaat over de kop. Vooral wanneer het niet om een exporteur, maar om een verkoper van basisgoederen gaat, rijst de vraag waar de dollars vandaan komen. De dollars moeten van ergens komen”, aldus de VES-secretaris.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: