Phagwa ‘Makhan Chor Festival’ in de Palmentuin

Ra – Ni Entertainment & Anything International organiseren op 10 maart as wederom de jaarlijks terugkerende Nationale Holi Phagwa Manifestatie in de Palmentuin met als hoogtepunt het ‘Makhan Chor Festival’. Op deze dag zal het Holi-Phagwa feest gevierd worden door alle hindoe’s over de hele wereld. In Suriname is dit intussen gegroeid tot de meest populaire nationale feestdag van Suriname welke door alle bevolkingsgroepen uitbundig wordt gevierd. Dit Makhan Chor festival, welke nu al 7 jaren in de Palmentuin wordt gehouden met verschillende groepen uit verschillende districten, is inmiddels uitgegroeid tot een waar ‘volksspel’. De organisatie heeft voor dit jaar een extra oproep geplaatst om ook de jeugd tussen 10 en 15 jaar te stimuleren om mee te doen aan een speciale jeugd competitie. De snelste jeugdteam zal een prijzenpot van srd.1000,- krijgen en de seniorenteam die de pot met kleursel op een hoogte van 6 meter het snelst kan omkiepen, krijgt de ‘Sitarie Malhoe Wisseltrofee’ en Srd.2000,- cash in handen. De nrs 2 en 3 krijgen uiteraard ook een prijzenpot.

Dit spel is in 2013, na ruim 50 jaar, wederom geintroduceert in Suriname door Dinesh Malhoe, kleinzoon van wijlen Sitarie Malhoe die dit spel in de jaren ’50 – ’60 op Calcutta Saramacca organiseerde. De her-introductie gebeurde heel spectaculair in de Palmentuin door uit Trinidad speciaal overgekomen instructeurs en deelnemers samen met een aantal deelnemers uit Commewijne en vanaf 2014 kreeg het Makhan Chor spel een officiëel wedstrijd karakter waarbij als hoofddoel werd gesteld om dit spel te laten groeien tot een nationaal volksspel. De organisator Dinesh Malhoe blikt tevreden terug op de afgelopen 7 jaren en zegt trots te zijn dat het hem is gelukt om dit spel nu al te laten beleven als een nationaal ‘volksspel’ in Suriname.

De festiviteiten in de Palmentuin op 10 maart beginnen vanaf 12.00 uur met muziek van heel wat bekende muziekgroepen van Suriname, 2 top bands en D.J.’s uit Nederland en The Supertones Band uit U.S.A. De Makhan Chor wedstrijden starten om 16.00 uur.  De organisatie heeft reeds alle groepen opgeroepen en verwacht dat ze dit jaar allemaal ook met een jeugdteam komen. Het belooft wederom een waar spektakel te gaan worden op dinsdag 10 maart as in de Palmentuin. Houdt uw huis schoon op deze dag en kom met de hele familie het phagwafeest op de meest traditionele manier vieren in onze prachtige Palmentuin vanaf 12.00 uur overdag. Er zijn ook heel veel kinderattractie’s aanwezig. De entree is geheel gratis. Er zal heel streng worden gecontroleerd dat er geen andere spullen dan abier, kleursel en poeder worden meegenomen naar binnen.

U bent allen van harte uitgenodigd namens Ra – Ni Entertainment & Anything International i.s.m. het Kabinet v/d President & het Directoraat Cultuur.

Volgens Dinesh zijn er plannen om op 8 maart as het Makhan Chor spel ook te introduceren in het district Nickerie. De voorbereidingen worden daarvoor nu getroffen door de organisator samen met het districts commissariaat en overige bestuurders van Nickerie. Alvast een Subh Holi toegewenst aan u allen.

error: Kopiëren mag niet!