Krishna Mathoera: “Vriendjespolitiek heeft voorkeur boven veiligheid”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Krishna Hussainali-Mathoera, parlementariër en voormalig politiecommissaris dat de politie na lange tijd 75 pick-ups, 4 bussen en  50 motor- en bromfietsen geleverd heeft gekregen van Rudisa. “Een heugelijk gebeuren, omdat voertuigen essentieel zijn bij preventie van criminaliteit en hulpverlening door de politie. Vooral autosurveillance moet de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie vergroten. Criminelen zullen afgeschrikt worden en burgers kunnen dan eindelijk rustig slapen. Zonder voertuigen en andere middelen kan de politie niets doen. Nu de politie wel voertuigen heeft, blijkt dat de inzet toch niet loopt, zoals het moet. De voertuigen blijken vaak zonder brandstof te zitten. De auto’s zijn gekocht zonder openbare aanbesteding, waarbij met een afwijkingsresolutie Rudisa gevraagd is de auto’s te leveren: 22 pick-ups voor US$605.000.  Na levering blijkt uit informatie van diverse politieagenten, dat deze auto’s helemaal geen zuinige transportmiddelen zijn. De nieuwe auto’s, zuipen”, zegt Mathoera.

“Het is een onderhandse gunning voor nieuwe SsangYong type Musso 4WD, terwijl vroeger de politie Toyota voertuigen kocht bij openbare inschrijving. De hele technische dienst van de politie was afgestemd op Toyota’s.  Een andere klacht is dat deze wagens unleaded gebruiken in plaats van de traditionele dieselwagens. Per dag is meer dan een tank nodig.” Mathoera geeft met een berekening aan dat de vorige Toyota -wagens een capaciteit hadden van 60 liter. Het verbruik was 1 op 13 km. De nieuwe Musso heeft een tank van 80 liter. Deze wagens hebben een verbruik van 1 op 7/8. Mathoera stelt dat volgens haar informatie de D-max pick-ups om de 2 dagen werden getankt. Bij de Musso moet het haast elke dag getankt worden. “Dit gaat ten koste van tijd en geld. Het prijsverschil op brandstof per auto is 45 cent per liter. Per dag is het SRD 36 voor 80 liter.  Per maand is dat 30 maal SRD 36 en dat komt neer op SRD 1.080 per auto. Voor 60 auto’s is dat per maand SRD 64.800. Dat komt per jaar neer op 64.800×12 is SRD 777.600. Was er een openbare aanbesteding gehouden, dan kon op basis van de eisen van de voertuigen en de offertes beoordeeld worden de prijs- en kwaliteitsverhouding. Met een onderhandse gunning en zonder documenten kan niks gecontroleerd worden. Ook de vragen worden door ministers niet beantwoord. Ook de instituten, die moeten controleren, zoals Rekenkamer en Clad zwijgen als het graf. Overigens is niet duidelijk hoe de financiering van het restant van de auto’s heeft plaatsgevonden.”

Mathoera zegt vragen te zullen stellen aan de minister van Justitie en Politie en aan de regering. “Het prijsverschil van SRD 777.600 kon voor iets anders gebruikt worden. Maar een goede vriend moest geaccommodeerd worden, en besparing en zuinigheid zijn ondergeschikt aan vriendjespolitiek. Overigens moeten nu alle auto’s geserviced worden bij Rudisa, met een bestelbon. Per service is de prijs bijkans, SRD 2.700 zeggen mijn bronnen. Dat is meer dan 2x wat men betaalt voor een normale servicebeurt. En zo blijft er geen geld over voor bestrijding van criminaliteit. De overheid wordt grof gebruikt om geld te maken”, stelt Mathoera. “Dit is een pure vorm van vriendjespolitiek. Zo worden politieke vrienden bevoordeeld ten koste van het volk. Dit is maar een voorbeeld. Maar zo zijn er tal van voorbeelden, waarbij op slinkse wijze  geld wordt gemaakt op de overheid.  Dit zijn vormen van corruptie. De overheid moet zorgvuldig omgaan met het geld van het volk. Elke keer, moet men kijken hoe men geld kan besparen.  En zo zijn er tientallen projecten. Uiteindelijk zal op deze wijze het geld nooit genoeg zijn, omdat het in de zakken van vrienden verdwijnt. Vrienden worden rijker, politici krijgen hun deel en het volk betaalt de prijs.  Dit is de prijs van de slachtoffers van criminaliteit, de prijs van slecht onderwijs, de prijs van hoge koersen. Zo kunnen wij niet verder”, stelt de parlementariër. “Het wordt tijd dat dit beleid wordt afgewezen. Tijd dat eerlijke mensen aan het bewind komen, die letten op elke cent van de overheid. Op 25 mei heeft het volk de kans om het land te verlossen en Suriname te redden”, aldus Krishna Mathoera.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: