Laatste ontwikkelingen herbouw DNA-gebouw

De historische panden van De Nationale Assemblee en hun Algemene Zaken aan de Henck Arronstraat # 2-4 worden sinds begin november 2019 herbouwd. Inmiddels zijn we drie maanden verder en heeft het project zich verder ontwikkeld. Bent u benieuwd naar de huidige stand van zaken en hoe het project ervoor staat? Dan bent u van harte uitgenodigd om de bouwplaats te bezoeken. Voor afstemming over de mogelijkheden om opnames en/of foto’s te maken, kunt u een verzoek per email richten aan [email protected], ten aanzien van mw. Natasja Deul, projectcoördinator van het PURP programma.

Achtergrond

Elviera Sandie, directeur van Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, heeft op 7 oktober het contract met de directeur van het internationaal aannemingsbedrijf  23rd Metallurgical Construction Co. getekend. De eerstesteenlegging vond plaats op 4 november 2019 en sindsdien wordt er dagelijks gewerkt aan het project. Het pand van De Nationale Assemblée (DNA) is tijdens een brand op 1 augustus 1996 volledig verwoest. Ook het aangrenzende pand op de hoek van de Henck Arronstraat en de Grote Combéweg, het vroegere ministerie van Algemene Zaken, wordt weer in haar oude glorie hersteld. De herbouw van deze twee gebouwen gaat twee jaar duren. De herbouw van deze  panden is onderdeel van het project Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Dit project is een lening van US$ 20 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), die in 2017 genomen is.  

Gebruik gebouwen

Volgens het bouwplan krijgen de panden aan de buitenzijde het bekende wit met groene historische houtwerken van de monumentale gebouwen en aan de binnenkant een moderne indeling. Beide panden op het oud terrein van DNA met drie bouwlagen krijgen een gecombineerde functie. Op de begane vloer van het parlementsgebouw komen er een galerij en een bibliotheek. In het pand ernaast, het vroegere ministerie van Algemene Zaken, komt een expositieruimte. De andere verdiepingen worden de kantoor- en vergaderruimten voor de operationele diensten van het parlement. Het huidige DNA-gebouw aan de Waterkant zal haar functie als vergaderzaal blijven behouden.

Het project

De herbouw van het DNA- gebouw en het ministerie van Algemene Zaken past perfect in het plan om ons gebouwd erfgoed te onderhouden en in stand te houden. In het plan gaat het niet alleen om deze herbouw en renovatie van andere historische panden, maar ook om de verbetering en verfraaiing van de Waterkant en ordening van de verkeerssituatie in de binnenstad. Het PURP-project richt zich ook op de aanpak van het parkeerprobleem in de binnenstad en werkt aan voorzieningen, die moeten bijdragen aan het revitaliseren van de historische binnenstad en de economische ontwikkeling, die hieruit zal voortvloeien. De historische binnenstad van Paramaribo is sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het project wordt uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, via het Directoraat Cultuur. De Stichting Gebouwd Erfgoed, als onderdeel van het ministerie, huisvest een Project Implementatie.

error: Kopiëren mag niet!