Gezamenlijke aanpak vaste roaming-tarieven Caricom

De 31ste Caricom Tussentijdse Bijeenkomst is gisteren beëindigd in Bridgetown, de hoofdstad van Barbados. De regeringsleiders of hun representanten waren voor twee dagen in Bridgetown bijeen voor de top. Vicepresident Ashwin Adhin heeft president Desi Bouterse op deze bijeenkomst vertegenwoordigt. Adhin wordt vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle. Tijdens de top zou de Canadese premier Justin Trudeau de aanwezigen toespreken, echter werd zijn bezoek op laatste moment afgezegd. Hij werd vertegenwoordigd door de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, François-Philippe Champagne. Champagne had ontmoetingen met diverse regionale leiders. De Jamaicaanse premier Andrew Holness heeft de top ook niet bezocht. Dat wordt in verband gebracht met het commentaar van de Barbadiaanse premier Mia Motley, tevens huidige voorzitter van de Caricom, over het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo aan Jamaica. Daar werden er regionale gesprekken gevoerd, maar niet alle landen van de Caricom, waaronder Suriname, waren uitgenodigd. Mottley veroordeelde de gesprekken en riep op om de eenheid in de Caricom te bewaren. Premier Mia Mottley riep gisteren Caricom-lidstaten op om in eenheid te werken om de talloze kwesties die hen aangaan aan te pakken. Mottley benadrukte dat er kracht is in eenheid.

Tegengaan Corona-uitbraak

Premier van Saint Lucia en aftredend voorzitter van de Conferentie van regeringsleiders van Caricom, Allan Chastanet, heeft de reactie van de regio op het nieuwe Coronavirus geprezen als “regionalisme werkt”. Hij sprak zijn dank uit aan het Regional Security System (RSS) en de Caribbean Regional Public Health Agency (Carpha) voor hun rol in de reactie van de regio, vooral als het ging om het transporteren en snel testen van monsters. Caricom-secretaris-generaal, ambassadeur Irwin LaRocque, heeft het door de Carpha ontwikkelde Caribische noodhulpmechanisme geprezen om de Gemeenschap vrij te houden van het nieuwe coronavirus (Covid-19).  Hoewel de Caricom-lidstaten geen enkel geval hebben van het nieuwe coronavirus, hebben ze robuust op de dreiging gereageerd. Ze hebben screening bij de havens gestimuleerd, de medische quarantaine verbeterd en het publieke bewustzijn vergroot om verkeerde informatie over het virus te bestrijden en algemene kennis over het voorkomen van luchtweginfecties te vergroten. Caricom-lidstaten hebben ook nauw samengewerkt met de Paho om de nationale paraatheid te vergroten en de capaciteit van de nationale laboratoria om het virus te detecteren, te versterken.

Vaste roaming-tarief

Voor 2020 wordt gewerkt aan een vast roaming-tarief voor Caricom-landen. Premier Mia Mottley, voorzitter van de Caricom, heeft gisteren de openbaarmaking gedaan. De premier heeft aangekondigd dat de Grenadines premier Keith Mitchell en een team van de Caribische Interne Markteconomie (CSME) hebben samengewerkt met regionale telecommunicatie-exploitanten om een ​​vast roaming-tarief voor Caricom-staten te implementeren. Dit vaste roaming-tarief dekt het gebruik van mobiele gegevens voor populaire sociale media-apps en telefoongesprekken. “Wij geloven dat ons vermogen om een ​​regionale communicatie te hebben die betaalbaar en toegankelijk is, een absolute prioriteit is, het is tegen die achtergrond dat we ook erkennen dat de digitale economie een krachtige rol kan spelen in de ontwikkeling van onze economieën periode”, zei premier Mottley. “We erkenden en bedachten dat de roaming-tarieven in deze regio bestraffend zijn en in veel gevallen gaan mensen failliet als ze van land naar land gaan, omdat ze geen idee hebben wat deze roaming-tarieven zullen zijn. Zodra we een akkoord hebben bereikt op het niveau van de tarieven en de service, zullen de operators de nodige technologische veranderingen aanbrengen en we hebben de volledige verwachting dat het nieuwe vaste enkele Caricom-tarief vanaf dit jaar 2020 live gaat”, legde ze verder uit.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: