Twee politieambtenaren horen strafeis aan

Gisteren kwam het Openbaar Ministerie met zijn strafeis in de zaak van de politieambtenaren Ricardo A. en Rondinello P. Beide verdachten wordt ervan verweten dat zij in de uitoefening van hun ambt een geldbedrag van € 200 hebben ontvangen van een Afrikaan, die voor een verkeersovertreding was gestopt.   De politiemannen vonden heel wat geld in het voertuig van de Afrikaan en vroegen naar de herkomst hiervan. Hiervoor werd de woning van de Afrikaan onderzocht door de politiemannen en een militair. De militair zou hierbij US 170 en een telefoontoestel van die Afrikaan hebben gestolen. Later besloot Rondinello om de Afrikaan een kans te geven en hem weg te sturen.

Rondinello erkent dat de Afrikaan hem inderdaad wat heeft toegestopt. Hij heeft pas veel later gezien dat het € 200 was. In elk geval heeft hij Ricardo daaruit niets gegeven. Ricardo zegt ook nimmer de woning te hebben onderzocht. Hij stond in de deuropening. Ook de Afrikaan bevestigt dat Ricardo als laatste binnenkwam, terwijl de militair de woning overhoopgooide.

Op de zitting van 29 oktober 2019 werden de politieambtenaren voorlopig in vrijheid gesteld door de kantonrechter. De Afrikaan heeft de zaak ingetrokken en het Openbaar Ministerie heeft op grond daarvan gelijk de militair in vrijheid gesteld, maar de politieambtenaren niet. De vervolging achtte knevelarij wettig en overtuigend bewezen en eiste tegen beide politiemannen een straf van 6 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, en een proeftijd van 3 jaren. Indien de rechter deze strafmaat overneemt, blijven de verdachten op vrije voeten.

Advocaat Chandra Algoe, die Ricardo bijstaat, was het volstrekt niet eens met de vervolging en stelde dat er nimmer sprake kan zijn van tezamen en in vereniging handelen wanneer vaststaat dat Ricardo onder leiding stond van Rondinello, die de groepscommandant was en alle instructies gaf. Ook hebben de Afrikaan en de militair aangegeven dat slechts Rondinello het woord voerde en opdrachten gaf. Als er geen moment van overleg is geweest en er geen nauwe en bewuste samenwerking aangetoond kan worden, is er geen sprake van een gezamenlijk handelen. Een hiërarchische formatie als van de politie biedt geen mogelijkheid tot samenwerking tussen een senior collega en een junior collega. Zij vroeg dan ook om Ricardo integraal te willen vrijspreken.

Oscar Koulen, die samen met Maureen Nibte de verdachte Rondinello bijstaat, legde de nadruk op het gelijkheidsbeginsel. Doordat de zaak werd ingetrokken werd de militair door het parket heengezonden en wordt hij ook niet voorgebracht, terwijl hij de diefstal heeft bekend. De politiemannen bleven echter aangehouden en worden wel voorgebracht. Nibte gaf aan dat Rondinello een fout heeft gemaakt, maar dat een veroordeling kan leiden tot verlies van zijn baan. De verdachten kregen hierna het laatste woord. Op 1 april zal rechter Duncan Nanhoe vonnis vellen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: