Hogere prijzen voor Sigaretten

“Meer betalen om eerder te sterven”

In 2006 werd de prijs van sigaretten vrijwel verdubbeld. De prijzen van Tacoma en Morello werden respectievelijk verhoogd van SRD 2,25 naar SRD 4.75, Pall Mall van SRD 2,25 naar SRD 4,50. De verhoging kwam door de aanpassing van de accijnsbelasting op rooktabak met 540 procent. In 2013 werd de nieuwe Tabakswet effectief en werd roken in openbare ruimten verboden. Het werd rokers dus weer wat moeilijker.

In oktober 2016 was het bedrijf Mitra NV vanwege een stijging van de (douane) wisselkoers genoodzaakt de prijsstructuur aan te passen. De prijzen van Dunhill, Morello en Pall Mall gingen toen drastisch omhoog. Dunhill werd SRD 24 per pak. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had via de Nationale Voorlichtingsdienst meegedeeld dat de douanekoers van SRD 4,04 voor de US$ was losgelaten en dat de koers marktconform berekend zou worden. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname ging toen naar SRD 7,28 voor de US$.

In februari 2018 gingen de prijzen van sigaretten alweer omhoog, toen met SRD 2. Maar dat was om de staatsinkomsten te verhogen en het roken te ontmoedigen (wat niet gebeurde, want de import bleef stabiel).

Ook in januari 2019 gingen de prijzen van sigaretten weer met gemiddeld SRD 1.50 tot SRD 2 omhoog, maar nu vanwege de stijgende koersen en intussen (want hier zijn niet alle verhogingen weergegeven) kostte een pakje sigaretten variërend tussen SRD 25 en SRD 30.

Nu, februari 2020, zijn de prijzen wederom aangepast, ook deze keer weer vanwege de gestegen prijs voor een US-dollar, en met een stijging van circa SRD 2 per pak, kost een pakje sigaretten (van Mitra NV) vanaf vandaag tussen de SRD 31 en SRD 39.50. Ter illustratie: iemand die een pak per dag rookt (dat zijn er 20 sigaretten, en dat is best gangbaar voor de gemiddelde roker) besteedt dus per maand tussen de SRD 930 en SRD 1185 aan sigaretten alleen! Dat geldt dus voor Pall Mall, Morello en Dunhill, want er zij ook duurdere.

Des te begrijpelijker dat vele rokers hun toevlucht zoeken in de veel goedkopere, “illegale”, niet per definitie (soms wel) “slechtere” sigaretten, want zoals een roker ons verklapt: dood ga je toch! Wat die kosten? Een goedkoop pakje Oris sigaretten kost maar SRD 5, dus een heel slof (10 pakjes) voor bijna de prijs van 1 pak Dunhill. Dan is er de bekende Tradition, voor “pakweg” SRD 12 per pak, of Tabacca, en zo zijn er veel “illegale” sigaretten, smokkelwaar dus, die goedkoop zijn, simpelweg omdat er noch invoerrechten, noch accijnzen op betaald worden. Uiteraard, de staat loopt inkomsten mis, maar, zegt die “verklappende roker” aan Dagblad Suriname, “Ik moet ook leven meneer!”. En daarom rookt hij dus. Maar wel goedkoop en illegaal. “Maar nu moet ik meer betalen om eerder te sterven!”

Wanneer de politie de illegale sigaretten onderschept, dan worden ze vernietigd en de eigenaar bestraft. Maar echt werken doet dat niet, omdat elke roker wel weet te vertellen waar en wanneer en hoe je illegale sigaretten kunt kopen. Maar de politie weet het dus niet, of dat moeten we geloven. Zoals half Suriname weet waar je bijvoorbeeld marihuana kunt kopen, maar de politie weet het niet (of staat het toe, het waarom laat zich raden!). De conclusies trekt u wel zelf. Smoking kills, staat er op de pakjes, maar de prijzen zijn best ook “killing”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: