Protestactie 17 februari 2020 Een nuchtere analyse van de achtergronden

In dit artikel belicht Dagblad Suriname enkele, maar bijlange na niet alle misstanden van de regering Bouterse 2010-2020, alsook alle NDP-regeringen daarvoor. We noemen u de volgende zaken.

 • Etienne Boerenveen, die in 1986 maar liefst 12 jaren straf kreeg opgelegd in de VS voor drugshandel, en die nu een hoge piet mag zijn op het kabinet van de president en zelfs president-commissaris werd van Staatsolie (en meer)  in het kabinet Bouterse.
 • Ramon Abrahams, die tientallen miljoenen ongehinderd verspilde in onderhandse gunningen, de ongebreidelde corruptie bij Openbare Werken, de gelden die gemaakt werden door zijn zoon en andere familieleden, de grote hoeveelheid wapens die bij hem thuis gevonden werden, terwijl hij geen militair meer was; alles belandde in de doofpot.
 • Dezelfde Abrahams die het jacht Sea Dog kocht van Pahlad, ook van staatsgelden.
 • Een Robert-Gray van Trikt,die peperdure auto’s koopt van ons geld, en zijn bedrijf Orion, dat miljoenen liet wegsluist van ons geld terwijl hij juist ons geld moest bewaken.
 • Een Chotelal, die ook miljoenen verdient, nog steeds, aan ons geld, door goedkope dollars te krijgen bij de Centrale Bank en een vp Adhin, die komt uitleggen dat onze kasreserves en termijndeposito’sgebruikt zijn voor basisgoederen, oftewel: uien en aardappelen, en “interventies”, dus onze eigen deviezen verkopen aan het volk en enkelingen daarbij bevoordelen!
 • Een Kirpalani, buy better and cheaper? Buy better and cheaper, omdat ze op een oneerlijke manier invoerrechtenvrij goederen mogen importeren, en daarom nu de president en minister Hoefdraad de hand boven het hoofd houden.
 • De misstanden en diefstal bij de zogenaamde naschoolse opvang, waarbij onder andere Melvin Bouva overduidelijk zichzelf bevoordeeld heeft ten koste van het arme volk.
 • De gestolen kinderbijslag-gelden onder voormalig minister Alice Amafo, waarbij Christine Pollack ontslagen, maar niemand ooit vervolgd werd.
 • De pensioenen die in gevaar zijn nu, omdat de regering volgens geruchten ook daaruit geld gebruikt heeft.
 • Het SPSB-schandaal: de schuldigen lopen vrij rond en de zaak is in de doofpot beland, terwijl ook daar mensen als Van Trikt en Kromosoeto bij betrokken zijn.
 • Het verhaal van de 8.2 miljoen euro voor de schoolboeken van Eddy Jozefzoon. Boeken die verkeerd gekocht werden en nooit gebruikt zijn en waar mensen grof geld op hebben gemaakt; boeken die nu ergens in de opslag liggen te verrotten, waardoor de staat ook nog eens hoge opslagkosten betaalt.
 • De corruptie bij de EBS: u denkt aan de case van Vaseur en Duiker, waar ook minstens miljoenen zijn verdwenen, en intussen kunnen mensen hun stroomrekeningen bijna niet meer betalen. De leidinggevenden zijn door de rechter vrijgesproken, maar waar is het geld?
 • Onze bossen worden leeggeroofd, onze wateren worden leeggeroofd, ons goud wordt weggedragen, onze rivieren vervuild met kwik, onze bauxietindustrie is door deze regering vernietigd, de bacove industrie welhaast naar de knoppen, de cassavefabriek mislukt, en de sukadefabriek mislukt.
 • Een Hoefdraad, die al direct verkeerd begon met een salaris waar geen enkele Surinamer van kon dromen en vanaf toen alleen maar zichzelf verrijkt heeft en een villa van US 650.000 kocht met ons geld, maar zowel als governor en als minister alleen maar problemen voor ons heeft gebracht.
 • Een ambassadegebouw in Frankrijk, dat wordt gekocht voor enorm veel geld en nooit werd gebruikt.
 • Schandalen en problemen bij ziekenhuizen, in het onderwijs, denk aan alle gedoe met Peneux en Ferrier en de naschoolse opvang.
 • Een Parmessar, die als directeur bij de EBS de laan uitgestuurd werd vanwege dubieuze handelingen, die ook op ROGB het niet goed kon doen en als directeur bij het Academisch Ziekenhuis ook al vermeend gesjoemeld had en nu als minister van LVV, 3 salarissen mag toucheren;
 • Het gedoe en gerommel bij het CBB, waar mensen nyang maken met zelfs onze ID’s en paspoorten.
 • De kwestie Centrale Bank als klap op de vuurpijl: 197 miljoen onterecht misbruikt door de regering Bouterse, waardoor onder anderen Van Trikt en zijn zakenpartner Angnoe nu achter tralies zijn en waarbij menigeen nu ook roept om vervolging van Hoefdraad.
 • Een president, die niet alleen veroordeeld is in Nederland en in Suriname voor de ernstigste misdaden, maar ook zijn zoon Dino zit voor lange tijd in de gevangenis in de VS, en pleegzoon Meriba is ook schuldig aan roof en drugsdeals.

Deze lijst is allesbehalve compleet. Feit is dat dit alles alleen al voldoende grond is om te begrijpen waarom op maandag 17 februari de burgerij, de vakbeweging, het bedrijfsleven, de politieke partijen en veel meer de straat op gaan, om te zeggen in  de woorden van vakbondsleider Robby Berenstein: tot hier, en niet verder!

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: