“De president laat zien dat hij politiek speelt met functie CBvS-governor”

President Desi Bouterse ziet in de 73-jarige vakbondsleider Armand Zunder de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De eerste keus van de president was Sigmund Proeve, de gewezen directeur van De Surinaamsche Bank NV (DSB). Proeve heeft zich ondertussen teruggetrokken na hevige kritiek vanuit de samenleving. Zunder heeft te kennen gegeven dat hij het als een uitdaging ziet om governor van de CBvS te worden. Voor critici is het een vraagteken wat een vakbondsleider te zoeken heeft bij een financiële instantie. “Het gaat om een hele zware functie, waar er een heel specifiek en zwaar profiel moet gelden. Van een CBvS-governor verwacht iedereen dat de persoon integer is en kennis en ervaring heeft op het gebied van macro-economie en monetaire economie. Als we kijken naar Zunder, voldoet hij niet aan deze criteria. Hij heeft nooit in de financiële sector gewerkt en hij kent de regels die er gelden binnen het bankwezen niet. Hoe wil de president dan Zunder benoemen tot governor van de moederbank?”, zegt een docent in gesprek met Dagblad Suriname.

Deze docent, die anoniem wil blijven, krijgt de indruk dat de regering met de CBvS als een “warung” omgaat. De macro-econoom tevens politicus, Soedeshchand Jairam (VHP), heeft onlangs meegedeeld dat CBvS verworden is tot een orgaan, dat volledig onder de paraplu van de regering valt; de focus zal dus liggen op het behartigen van de partijpolitieke belangen, met het oog op de algemene verkiezing in mei 2020. De docent kan zich compleet terugvinden in deze zienswijze. “Eigenlijk laat de president zien dat hij politiek speelt met die functie en daarmee niet meer wil stoppen. Als Zunder binnen wordt gehaald, betekent het dat een deel van de vakbeweging ook onder de grip van de president zal zijn. En dat moet voorkomen worden.” Volgens deze docent heeft de president ook geen keus om niet geschikte kandidaten naar zich toe te trekken voor de functie van CBvS-governor, en wel om de volgende reden. “Ik denk dat de president bang is om een onafhankelijke gekwalificeerde persoon te plaatsen, want als zo iemand begint te ‘graven’ bij de moederbank, zullen een heleboel ‘lijken’ uit de kast komen. En vlak voor de verkiezing ziet de regering dat liever niet gebeuren.”

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: