Toppers van het land zijn verantwoordelijk voor chaos bij CBvS

“Het gaat nu heel moeilijk in het land. Eén belangrijk punt dat speelt, is het weggeëbde vertrouwen in de Centrale Bank van Suriname (CBvS)”, zei de ondervoorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Jerrel Pawiroredjo, tijdens een mobilisatievergadering, die op 7 februari in Para werd gehouden. Verantwoordelijk leiderschap, goede waarden en normen, een stabiele economie en een sterke munt, een goede baan en huisvesting, toegankelijke gezondheidszorg en een veilige samenleving zijn volgens de ondervoorzitter enkele kernpunten, waar de NPS voor staat en waarvoor zij zich sterk wil maken bij de overname van de macht.  “Er zijn spaargelden van de bevolking gebruikt door de Centrale Bank, om allerhande zaken mee te doen.  We kunnen tot nu toe geen verklaring krijgen over dat wat er met het geld is gebeurd. Als het vertrouwen in de bank weg is, krijg je weer een situatie als die van 1980. Inflatie, geldontwaarding, koopkrachtvermindering en armoede.” “Het vertrouwen in de politiek is ook weg. Daar moeten we voor oppassen”, waarschuwt Pawiroredjo.

“In uw huishouding gaat u er geen gewoonte van maken om steeds te lenen of om een groter uitgaven- dan inkomstenpatroon te hebben. De groene partij moet proberen het vertrouwen terug te winnen. En we weten dat dat moeilijk zal zijn, benadrukt de ondervoorzitter. De regering heeft 10 jaar de kans gehad zich te bewijzen. Kijk waar we in beland zijn.”  Pawiroredjo deelde mee dat hij al 20 jaar samen met Gregory Rusland werkt vanaf de universiteit.  Volgens hem is Rusland geen dansiman, geen modoman, ‘maar een verstandige kerel, die weet welke koers hij opgaat, die een visie heeft over hoe hij dit land moet inrichten’. “En die weet hoe hij de kennis van de deskundige mensen om zich heen moet gebruiken om het land welvarend te maken.” De ondervoorzitter benadrukt dat Rusland degene is waarin de bevolking het volste vertrouwen in moeten hebben, dat hij het land verder op een goede manier zal leiden. De NPS zegt dat Rusland voor het presidentschap gaat. En zij ondersteunen dat. “Als u niet stemt, geeft u de huidige regering, de kans aan de macht te blijven.” Er werd benadrukt dat er opgepast moet worden met de partijen HVB en BEP. Wordt er op hen gestemd, dan worden de stemmen aan de NDP gegeven. “Er is maar één keus, de Nationale Partij Suriname. Stem verstandig”, aldus de ondervoorzitter.

De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, zei in zijn speech dat hij vernomen heeft dat de vicepresident hem op de korrel heeft genomen. “Ieder verstandig en weldenkend mens weet dat de vicepresident niet serieus genomen kan worden. Men wilt de ontstane negatieve situatie bij de multinational Alcoa in de schoenen van de NPS schuiven. De frambopartij had de leiding van het land tot 2010. Er was bijna 100 jaar bauxietwinning in het land. Er was een zodanige deal gesloten met de Alcoa, dat er nog 100 jaar bauxiet/aluinaarde gevonden kon worden in Suriname. We hebben de voorzieningen hiervoor getroffen in 2008/ 2009. Billiton international heeft het Surinaams bedrijf Billiton Maatschappij Suriname (BMS) verkocht aan Alcoa. BMS is blijven bestaan, alleen is het een deel geworden van de Alcoa. Het beleid van de regering Venetiaan was dat de bauxietsector ten alle tijde behouden moest blijven.” De regering Bouterse heeft zich niet aan het voornemen van de regering Venetiaan gehouden, om de sector te behouden werd benadrukt. “Het enige wat de regering wilde, was de dam. Ik had contact met de leiding van Alcoa”, zei Rusland. Als de leiding van Alcoa naar Suriname kwam om de bauxietsector te continueren, vroeg de regering Bouterse steevast wanneer ze de dam konden krijgen. “Dan begrijpt u dat de basis voor de bauxiet/aluinaardesector is weg komen te vallen en daarom is Alcoa vertrokken. Dat is één voorbeeld waarvan je de conclusie kunt trekken dat de regering alleen aan haar eigen belang denkt, boven het nationaal belang. De regering vernietigt de toekomst van het land.”

Als de NPS nog aan de macht was, zou Alcoa nu bauxiet en aluinaarde produceren in Suriname, zei de voorzitter. De afgelopen weken is er een groot probleem aan het licht gekomen, namelijk dat van de verdwenen gelden bij de Centrale Bank van Suriname. De voorzitter verwees naar de reactie van een NDP-topper, die aangaf dat het een goed besluit van de regering was om een deel van het geld van andere banken onder te brengen bij de moederbank. “We moeten er zeker van kunnen zijn dat de beheerders van ons geld het niet zullen stelen. Als je de regering niet meer kan vertrouwen, krijg je allerlei vervelende situaties. Minstens 100 miljoen US-dollars is er niet meer in de kluis van de Centrale bank. Het blijkt dat er meer dan dat bedrag is verdwenen. De president gaf aan dat wij bijeen moeten komen en het samen moeten doen. Wanneer de puinhoop gecreëerd is, moeten we het plotseling samen doen?”, vraagt de voorzitter. Wij moeten inderdaad rustig blijven, adviseerde Rusland, want als er paniek gezaaid wordt gaan we eronder leiden. Het had niet zo mogen zijn dat ex-governor Glenn Gersie de laan is uitgestuurd door de regering, omdat hij niet wilde meewerken aan zaken die tegen het nationaal belang zijn. Alles dat verkeerd is gegaan bij de moederbank, wordt nu geschoven in de schoenen van ex-governor Van Trikt. Mensen in de top van het land zijn verantwoordelijk voor de chaos bij de bank.”  Volgens Rusland begint het met vertrouwen, visie, kennis en kunde om te bepalen wie je op de belangrijke posten in het land zet. “NPS belooft bij machtsovername de juiste man/vrouw op de juiste plaats te zetten. Wij kunnen nu alle belangrijke posten in het land invullen, en het zal met de NPS 10 keer beter gaan dan nu”, aldus Rusland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: