Personeel DSB staat pal achter bankdirecteur

Het personeel van de Surinaamsche Bank (DSB) is bereid te strijden voor DSB-directeur Steven Coutinho. Geruchten doen de ronde dat Raad van Commissarissen (RvC) van plan is om DSB-directeur Coutinho te ontslaan om zijn uitspraken gedaan in het programma ABC Actueel op Radio ABC.

Coutinho leverde ongezouten kritiek op het verdwijnen van US$ 100 miljoen aan kasreserve die onder beheer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) was. Hij stelde dat de CBvS de banken heeft misleid. Het is niet normaal wat er gebeurd is, zei Coutinho.

De Centrale Bank, als moederbank, werd vertrouwd toen die maandelijks de balans doorgaf. Hij gaf aan niet te weten hoelang de misleiding door de CBvS al gaande was. Coutinho zei in het interview met Biemla Gajadien ontzettend boos en emotioneel te zijn. Wat hem boos maakt, is dat de CBvS het volk heeft bestolen.

“Ik heb er echt geen woorden voor dat de mensen die dit geflikt hebben nu nog steeds op straat lopen. Dit doe je niet! Je blijft met je fikken gewoon af van het geld van het volk. Mensen vertrouwen de banken, de banken zouden de Centrale Bank moeten vertrouwen. Wij pikken dit niet. Wij zijn geen politici, maar commerciële bankiers”, aldus een emotionele DSB-directeur.

Coutinho zei dat de reactie van president Desi Bouterse op dit schandaal vol ongeloof was. De president was niet erg happy, zei Coutinho die samen met andere bankdirecteuren een meeting hierover had met de president.

Waarvoor het geld is gebruikt, is voor Coutinho een raadsel. Coutinho gaf aan dat hij wel wil weten wat er met het geld is gebeurd. Inmiddels heeft vicepresident Ashwin Adhin vrijdagavond op een NDP-meeting in Domburg gezegd dat het geld is gebruikt voor onder andere de import van uien, aardappelen en andere basisbehoeften. Adhin zei dat er een afspraak was dat het gebruiken van het geld na overleg met de Surinaamse bankiersvereniging zou gebeuren. Echter heeft de regering verzuimd met de bankiersvereniging terug te koppelen.

Inmiddels is bekend geworden dat de RvC van DSB voor morgenochtend om 09.00 uur een spoedvergadering bijeen heeft geroepen. De kans bestaat dat in die vergadering het ontslag van Coutinho wordt doorgedrukt. De vakbond van DSB heeft inmiddels haar leden opgeroepen om morgen om 08.30 uur aanwezig te zijn bij het DSB-hoofdkantoor. De bedoeling is dat steun zal worden uitgesproken voor DSB-directeur Coutinho.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: