Binda: “Koers gaat stijgen door schandaal CBvS”

De US$ 100 miljoen aan kasreserve die de regering via de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gebruikt, is gedaan met goedkeuring en medeweten van de Raad van Commissarissen en de voormalige governor van de CBvS, Robert van Trikt. Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), tegenover Suriname Herald.

Hij geeft aan dat ondanks de waarschuwingen en de vragen uit het publiek, de Surinaamse Bankiersvereniging nimmer onderbouwde antwoorden heeft gegeven en evenzo ook de voormalige governor niet.

Van Trikt heeft nooit kunnen aantonen van waar twee cambio’s aan goedkope US-dollars kwamen. Hij verwees de pers voor het antwoord naar president Desi Bouterse. “Met deze verdwenen kasreserves zijn er ook interventies gepleegd om de zoveelste belofte van de president in te lossen, namelijk dat hij de koers zou terugbrengen. Men heeft de rekeninghouders onwetend meegesleurd in hun avontuur. Hiermee is getoond dat het financiële bestuur van het land incompetent is en bestaat uit amateurs en corruptelingen”, zegt de Akmos-voorzitter.

Binda benadrukt dat het effect niet zal uitblijven en dat de koers in de komende tijd met rasse schreden zal stijgen op de valutamarkt met het effect naar de winkelprijzen en de dienstverlening toe.

Daarnaast is het vertrouwen volgens Binda in het bankwezen wederom aangetast met als gevolg een mogelijke ‘bankrun’. “Indien dit zich voordoet zal de bevestiging van een failliete staat manifest zijn. De vraag welke nu rijst is, waar is je geld nu veilig? Bij de bank of onder je eigen beheer?”, aldus de ondernemer.

Importeurs werden in de afgelopen dagen reeds geconfronteerd met verkoopkoersen van tussen de SRD 8.85 en 8.88 voor de Amerikaanse dollar bij de cambio’s aangezien de commerciële banken niet in staat zijn aan de vraag te voldoen.

Binda ziet arbeidsonrust om salarisverhogingen tegemoet en een zware afname van de koopkracht in de toekomst met als gevolg dat nog meer bedrijven hun deuren zullen sluiten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: