Van 151 ontevreden pre-bachelor ALO-studenten krijgen minder dan 10 restitutie van SRD 1.125

Vooralsnog zijn minder dan 10 studenten van het pre-bachelorprogramma van de Academische Lerarenopleiding (ALO) in aanmerking gekomen voor restitutie. Dit, terwijl de groep die gezamenlijk restitutie heeft aangevraagd uit 151 studenten bestaat. Dit meldt Jill Liauw Kie Fa aan Dagblad Suriname. Zij is één van de studenten die al een poosje aan de weg timmert om restitutie te krijgen. Ruim 500 studenten hadden zich ingeschreven voor het pre-bachelorprogramma. Velen van hen zijn nogal verrast met het nieuw type onderwijs in Suriname: afstandsonderwijs (zelfstudie/onlinestudie). De ontevreden studenten voelen zich belazerd, doordat het pas op 4 november, op de dag van de kick-off van de pre-bachelorfase, duidelijk werd dat het om een onlinestudie gaat, waarvan de randvoorwaarden bovendien nog niet in orde zijn.

Naar zeggen van Liauw Kie Fa zijn er nog meer studenten die restitutie willen. Aangezien zij namens de 151 studenten reeds een brief de deur heeft doen uitgaan naar het Onderwijsministerie op 11 december, en ALO en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) op 13 december, dienen andere studenten individueel hun restitutie aan te vragen. In die brief hebben de 151 studenten expliciet aangegeven om de chaotische onlinestudie te verlaten, met vermelding dat de restitutie uiterlijk 6 weken nadat de brief is verstuurd, dient toe te komen aan die studenten. “De brief met de lijst met namen en de stortingsbewijzen van de 151 studenten heb ik persoonlijk ingediend bij het secretariaat van het ministerie op 11 december. Daarnaast heb ik een cc gestuurd van die brief en die lijst naar IOL en ALO. Wat blijkt? Na een week hierna zijn minder dan 10 studenten uitbetaald.”

Alhoewel het inschrijfgeld SRD 1.250 bedraagt, hebben deze studenten SRD 1.125 teruggekregen als gevolg van administratiekosten die in rekening zijn gebracht. Liauw Kie Fa is verbaasd dat SRD 125 ingehouden is. “Welke administratiekosten? Het is toch een onlinestudie? We hebben niet eens een studentenpas gehad.” Volgens Liauw Kie Fa is er op vragen van studenten geen onderbouwd antwoord gegeven door Renate de Bies, die voorheen voorzitter was van de Pre-bachelor Commissie en nu als de directeur van ALO is aangesteld. Liauw Kie Fa is van mening dat men niet op een transparante manier te werk gaat; de leiding van ALO is niet officieel bekendgemaakt.

In ieder geval laten de overige studenten uit de groep van 151 geen gras over groeien; zij eisen hun restitutie op. Liauw Kie Fa voegt daaraan toe dat, op het moment dat de termijn van 6 weken verstreken is, de stap naar de groene tafel via de Bond van Leraren (BvL) zal worden ingezet. “Je kan de één niet restitueren en de ander niet.” Liauw Kie Fa betreurt het dat Onderwijsminister Lilian Ferrier ineens niet meer zichtbaar is voor de ontevreden studente. Het is per slot van rekening het initiatief van de minister geweest om het IOL om te toveren tot ALO. Dat initiatief lijkt in een fiasco uitgemond te zijn.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: