Gajadien blij met olievondst voor kust van Suriname

VHP-topper Asiskumar Gajadien

“Het moet wel geen nationale vloek gaan worden”

Apache Corporation heeft voor de Surinaamse kust in diepzee een ‘significante’ oliereserve aangetroffen. Dat heeft het bedrijf dinsdag officieel bekendgemaakt. Sinds maandag circuleerde hardnekkige informatie dat Apache in de Maka Central 1-put die geboord is in Block 58 een commerciële olievondst heeft gedaan. “We moeten zeker als Surinamers blij zijn”, zegt VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Natuurlijke Hulpbronnen, tegenover Dagblad Suriname. Dat de verschillende grote internationale oliemaatschappijen al maanden interesse hebben getoond in het zoeken naar commercieel winbare olie, was al een indicatie dat het goede nieuws op een gegeven moment zou vallen. “Ik denk niet dat iemand of de oliemaatschappijen zoveel honderden miljoenen zouden investeren als ze geen voorkennis danwel vermoedens hadden dat het iets zou kunnen opleveren. Laten wij kijken naar hoe dat zich verder ontwikkelt en wat wij eruit kunnen halen”, aldus de politicus.

‘Resources curse’

Echter, verwijst de politicus naar de woorden van Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, die niet lang terug stelde dat Suriname goed moet weten waar het naartoe gaat als er olievondsten worden gedaan. Net als Elias is Gajadien van mening dat er teveel voorbeelden zijn van olierijke landen die lijden onder de ‘resources curse’: het fenomeen waarbij landen met enorme hoeveelheden aan natuurlijke hulpbronnen, er juist niet beter van worden. “Het moet uiteindelijk wel geen nationale vloek gaan worden. Wij moeten proberen om het maximale eruit te halen en onze Spaar- en Stabilisatiefondsen goed op te zetten, zodat wij niet alles in 1 keer opsouperen en zeker niet met deze huidige regering. We moeten ervoor waken dat men niet alles verpand.”

Regering Bouterse niet te vertrouwen met extra-inkomsten

Gajadien is het echter eens met de stelling dat de huidige regering onder leiding van president Desi Bouterse niet vertrouwd kan worden met het correct inzetten van de toekomstige inkomsten van de olievondsten. De regeringen onder Bouterse hebben dat volgens hem  reeds bewezen,ook in de eerste periode van 2010 tot 2015. “Daar heeft zij extra inkomsten van bijkans 3 miljard US dollar uit de goudexporten en gunstige internationale prijzen kunnen verdienen. Maar daadwerkelijk is er geen verbetering gekomen voor die samenleving. We kunnen bijvoorbeeld niet zeggen dat de woningnood is verholpen en dat alle wegen goed zijn aangepakt. Integendeel hebben wij juist meer verspilling en grootschalige corruptie gekend”, stelt de VHP’er. Hoe nu de olievondst is gedaan, benadrukt hij bovendien dat men er niet van uit moet gaan dat het land binnen 3 tot 4 jaren in staat zal zijn om middelen binnen te halen.

Natuurlijke hulpbronnen niet verbannen in resterende 5 tot 6 maanden

Waarvoor wij volgens de VHP-ondervoorzitter wel moeten waken, is dat het land en de natuurlijke hulpbronnen in de resterende 5 tot 6 maanden van de regering Bouterse-Adhin niet verpand worden. “Er zijn wel productiesharingscontracten gesloten met State Oil en de buitenlandse maatschappijen. Ik hoop dat men zich eraan houdt en niet nu al begint om de toekomstige inkomsten beginnen te verpanden omdat de verkiezingen naderen”, aldus Gajadien.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: