Buitenlandse brief mag van PostNL alleen nog papier bevatten

Webwinkelhoudster Renee Luitjes baalt als een stekker. Onder de naam Lowland Originals verkoopt ze al jaren tientallen handgemaakte tasjes per maand vanuit haar woonplaats in Oostzaan. ,,Die gaan per envelop naar het buitenland, meestal Amerika en Canada. In een plat envelopje kostte mij dat 4,35 euro aan postzegels.”

Sinds vorige week moet Luitjes echter ruim dubbel zoveel betalen. PostNL eist dat ze haar goederen verplicht als pakket verzendt. De kosten 10 euro. ,,Nu tasjes in mijn webwinkel maximaal enkele tientjes kosten, gaat geen klant dat betalen.”

Volgens PostNL is de wijziging een verplichting en het gevolg van veranderende internationale regelgeving. Uit veiligheidsoverwegingen moet voortaan strikt onderscheid worden gemaakt tussen brieven en goederen. ,,Zo kunnen landen van te voren bepalen wat ze wel en niet accepteren”, zegt woordvoerder Tahira Limon. De regelgeving is in de Wereldpostunie (UPU), de internationale vereniging van 193 postbedrijven, tot stand gekomen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: