Bisschop Choennie: “Normvervaging top sijpelt door naar beneden”

“Ik wil niet heel Suriname typeren als een vijandige omgeving. Duidelijk is wel, dat er verval van waarden en normen is en dat dit verval aan de top van de samenleving begint en doorsijpelt naar beneden.” Dat zei de bisschop van Paramaribo, Karel Choennie, gisteren tijdens zijn kerstpreek in de Kathedrale Basiliek.

Hij gaf te kennen dat machthebbers er niet voor schromen bedreigende taal te uiten enkel uit machtsbehoud, terwijl corruptie en machtsmisbruik manifest zijn. De vijandige omgeving uit zich ook in het gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Volgens Choennie maken personen zich zorgen over de schulden die nu worden gemaakt en onze kleinkinderen nog zullen moeten aflossen.

“Maar hoe vijandig de omgeving ook mag zijn, de liefde geeft ons een weerstandsvermogen om welke uitdaging dan ook te overwinnen. De liefde geeft ons de kracht om voor het goede te blijven kiezen tegen de stroom in van onrecht en onrechtvaardigheid. Overwinning vraagt echter strijd”, stelde de bisschop.

Volgens hem is Suriname niet langer die zorgeloze samenleving van weleer. En als mensen toch lachen, dan moeten we niet vergeten dat a no ala pir’ tifi na lafu. De geestelijke leider benadrukte, dat een strijd altijd door liefde wordt overwonnen. Martin Luther King zei eens dat “Een andere manier om je vijand lief te hebben is deze: wanneer zich de gelegenheid voordoet om je vijand te verslaan, dan is dat het ogenblik dat je moet beslissen het niet te doen.”

Wanneer je je verheft tot het niveau van liefde, van haar grote schoonheid en macht, dan ben je in staat de zondige systemen te veranderen en de zondaar lief te hebben, zei Choennie. In het gezinsleven moet men deze kracht van liefde cultiveren, die het mogelijk maakt om te vechten tegen het kwaad dat het bedreigt, stelde de bisschop.

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: