IIR pleit voor investeren in diplomaten

Thea Smith (foto: Regilio Derby)
Thea Smith (foto: Regilio Derby)

Het Instituut voor Internationale Betrekkingen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (IIR) heeft op vrijdag in het Tower Auditorium de “Ambassador Henricus Heidweiller Memorial Lecture” voor de tweede keer georganiseerd. IIR is van mening dat diplomaten in Suriname nog niet genoegzaam vertegenwoordigd zijn in mondiale en regionale organisaties. Er is volgens voorzitter Thea Smith werk aan de winkel. Op 16 mei 2016 heeft het bestuur van IIR, onder voorzitterschap van Harold Koladder, deze memorial Lecture gelanceerd. Er is gekozen voor deze ambassadeur vanwege het baanbrekend werk dat hij heeft verricht om Suriname internationaal op de kaart te plaatsen.
Het IIR wil invulling geven aan haar doelstelling om een bijdrage te leveren aan de kennis en kritieke kijk van de samenleving naar ontwikkelingen in de samenleving en daarbuiten. St. Vincent en de Grenadines is onlangs verkozen om tussen 2020 en 2021 zitting te nemen in de Veiligheidsraad (VR) van de Verenigde Naties. Dit is het kleinste land ooit dat in dit uiterst belangrijk orgaan van de VN is gekozen. Naast het eiland zijn Estland, Vietnam, Niger en Tunesië gekozen.
Suriname mikt op de termijn 2043-2044 om zitting ten nemen in de Veiligheidsraad Er zijn al stappen ondernomen om Suriname formeel als kandidaat aan te melden. De actieve lobby om de kandidatuur te ondersteunen, begint in de laatste 5 tot 8 jaar vóór de verkiezing. Er zijn talrijke landen die zich de komende jaren kandidaat hebben gesteld. De minister van Buza heeft al aangegeven dat door de verkiezing van Vincent en de Grenadines gelijk een voornemen is ontstaan voor Suriname. Dit vereist een gedegen aanpak en beleid.  Dit kan alleen gerealiseerd worden door te investeren in onze diplomaten en ze klaar te stomen voor een actieve participatie op zowel regionaal als mondiaal niveau. “Wij van IIR en Adekus hopen een bescheiden bijdrage hierin te leveren”, aldus Smith. Het bestuur van het IIR hoopt middels lezingen de samenleving te informeren over specifieke ontwikkelingen. De tweede lezing ging over mensenrechten in de context van de hedendaagse ontwikkelingen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: