Bhikharie: President heeft gemerkt dat hij geen draagvlak meer heeft in Nickerie

Radjoe Bhikharie
Radjoe Bhikharie

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten, had voor de massameeting van de Nationale Democratische Partij in Nickerie al voorspeld dat de president wederom verkiezingsbeloftes zou trachten te verkopen in het rijstdistrict. “Een groot deel van de boeren is weggebleven. De president heeft waarschijnlijk gemerkt dat hij geen draagvlak meer heeft in Nickerie. Hij heeft opeens een aantal beloftes gedaan. Ik wil de weddenschap aangaan dat indien de zaal propvol was en veel mensen op de been waren, de president zou zeggen dat het goed gaat in de rijstsector en het maar enkelingen zijn die klagen. Die beloftes zouden niet komen”, zegt Bhikharie.
Bouterse merkte op dat hij in Nickerie met banken heeft gesproken. De rijstboeren moeten hier voor geleend kapitaal tussen 12 en 17% aan rente neertellen. Het staatshoofd kondigde aan dat kleine boeren via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) tegen een rente van niet meer dan 8.5% kunnen lenen voor de productie. Hij heeft minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij de opdracht gegeven om ervoor te zorgen dat op 500 ha zaaizaad wordt geproduceerd. “Op zich is dat niet verkeerd. Echter, is vreemd dat NOB zich hierover zal buigen. NOB is zelf een noodlijdende bank. Een bank die herstel nodig heeft. Zal die bank zo een operatie uitvoeren?”
In het verleden hebben wij een Agrarisch Kredietfonds (AKF) gehad, waaruit zowel tuinbouwers als rijstboeren konden putten. Opeenvolgende regeringen hebben ervoor gezorgd dat het AKF doodgebloed is. Er was geen geld meer. Vorig jaar heeft men aanstalten gemaakt om het AKF weer in leven te roepen. Er zou een bedrag van SRD 10 miljoen ter beschikken gesteld worden. Na het gehaal en gestrekt is het AKF nooit meer gekomen”, zegt Bhikharie.
Daarnaast valt hem op dat de president heeft gepraat over kleine boeren. Gezien de attitude van de regering, vreest Bhikharie dat bij dit model ook middel tot grote landbouwers ook in aanmerking zullen komen voor de leningen. “Hierdoor zal het doel van de lening ook worden voorbijgeschoten”, meent Bhikharie. De bondsvoorman heeft sterk de indruk dat Bouterse toezeggingen en beloftes heeft geuit, die uit de duim gezogen zijn, en niet berusten op gemaakte afspraken en plannen binnen het overheidsapparaat.
Bhikharie hekelt ook de kwestie van het zorgen voor 500 ha voor zaaizaad. “Het gaat niet om de 500 ha grond. Dat is niet nodig voor de productie. Wat Adron nodig heeft, is deskundigen. Men heeft faciliteiten nodig. De laatste keer toen Adron een rijstvariëteit heeft ontwikkeld was DDB1 en DDB2. Vanaf dat moment is het helemaal misgegaan. Nu halen de boeren zaaizaad uit Guyana om te kunnen planten. Adron heeft genoeg grond om aan zaaizaadproductie te doen. Nu zullen politici barmhartig spelen en grond ter beschikking stellen terwijl zij die gronden zelf hebben gehad van de regering. Dit zijn zaken die op onderlinge een-tweetjes lijken en de rijstboeren hebben het door”, meent Bhikharie. Hij benadrukt dat de regering niet uit het hoofd moet werken. De regering moet beleidsmatig werken. “Indien zaken misgaan, zullen zo meteen weer de boeren de schuld krijgen, terwijl de persoon die uit het hoofd praat, nooit de schuld op zich zal nemen”, aldus Bhikharie.
Kavish Ganesh 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: