Vrijspraak voor Naarendorp en Hardjoprajitno

 
Harvey Naarendorp en John Hardjoprajitno zijn door gebrek aan bewijs vrijdag vrijgesproken door kantonrechter Alida Johans. De magistraat is meegegaan met de eis van openbare aanklager Astrid Niamat. Beiden mannen waren ministers op 8 december 1982, toen vijftien critici van het militaire bewind werden doodgeschoten. Op basis van hun ministerschap stonden zij terecht bij de kantonrechter. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, stelde tegenover journalisten niet eens te zijn met het vonnis, omdat het Openbaar Ministerie niet diep genoeg gegraven heeft. De advocaat verwacht niet dat het OM hoger beroep zal aantekenen in deze zaak vanwege de eis tot vrijspraak in deze zaak. Dat betekent dat er geen rechtsmiddelen meer open zijn om Naarendorp en Hardjoprajitno verder te vervolgen. “De nabestaanden hebben gevraagd om vervolging en dat is ook gebeurd. De nabestaanden zullen het ook niet eens zijn met dit vonnis, maar wat ik wel verwacht is dat de nabestaanden hun hoofd zullen buigen voor de rechter. We leggen ons neer bij de uitspraak van de rechter, omdat wij leven in een rechtstaat”, aldus Essed. Volgens hem zagen de nabestaanden wel voldoende reden om Naarendorp en Hardjoprajitno op de verdachtenlijst te plaatsen.
Willekeurige namen op verdachtenlijst geplaatst
Raadsman Irvin Kanhai heeft tijdens de behandeling van deze zaak op meerdere momenten gesteld dat zijn cliënt Naarendorp onterecht op de verdachtenlijst stond. Volgens Kanhai zijn willekeurig namen op de verdachtenlijst opgebracht. De raadsman voerde aan dat op basis van het verhoor van de toenmalige legerleider, Desi Bouterse, blijkt dat geen enkele burger betrokken was bij de verdediging van het land tegen een buitenlandse invasie. Ook raadsman John Kraag vond dat zijn cliënt Hardjoprajitno onnodig met de haren erbij gesleept is. Het is volgens Kraag ook niet duidelijk welke handeling Hardjoprajitno heeft gepleegd om als verdachte te worden aangemerkt. Ook uit getuigenverklaringen blijkt niet dat Hardjoprajitno aanwezig was in Fort Zeelandia. Beide advocaten vinden dat hun cliënten enorme schade door deze verdachtmakingen hebben geleden.
Wachten op vonnis zaken Bouterse en anderen
De zaak van Hardjoprajitno en Naarendorp gaat ook over de decembermoorden, maar deze is apart behandeld door de kantonrechter. De andere verdachten waren militairen, waardoor hun zaak behandeld wordt door de krijgsraad. Op 30 november 2018 heeft de Krijgsraad het onderzoek ter terechtzitting in het 8 decemberstrafproces afgesloten en meegedeeld dat op een nader te bepalen datum het vonnis zal worden gewezen in de zaak van hoofdverdachte Desi Bouterse en anderen. Het OM heeft twintig jaar cel tegen hem geëist, net als tegen zeven andere verdachten. Voor negen verdachten is vrijspraak gevraagd. Begin april 2019 heeft de waarnemend President van het Hof van Justitie bevestigd dat de drie burgerrechters van de Krijgsraad in het 8 decemberstrafproces, voor drie maanden worden vrijgesteld van hun reguliere taken, om zich toe te leggen op het schrijven van het 8 december vonnis. Het wachten is nu op een vonnis in die zaken.
FR
 
 
 
 
 
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: