Marjorie Muringen: ‘Er is een reden waarom kinderen worden gevaccineerd’

1Minister Elias ‘tekort vaccin niet levensbedreigend’Minister Elias verwacht vaccins volgende week
De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, laat weten dat het vaccintekort voor kinderen niet levensbedreigend is. De minister stelt dat kinderen geen levensgevaar lopen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs het bericht doen uitgaan dat de vaccinatiepartners het IPV/OPV toedienen, ondanks het pentavalent vaccin niet in voorraad is. Ouders hebben immers het recht erop dat hun kind gevaccineerd wordt indien het vaccin er is.
De minister geeft aan dat er een inhaalprogramma is gepland om de kinderen van de vereiste vaccinaties te voorzien. Elias verwacht dat de voorraden volgende week weer beschikbaar zijn via het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). De dienst BOG zal dan zorgen voor de bevoorrading. Ook zullen de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending weer worden voorzien van vaccinaties. De minister zegt dat de tekorten nu ongeveer 4 tot 5 weken duren. Op de website van het ministerie staat echter dat deze tekorten zich vanaf maart voordoen. Vaccins tegen kinkhoest, difterie, influenza, hepatites B en tetanus zijn momenteel ook niet beschikbaar voor baby’s.
Marjorie Muringen, voorzitter van de vakgroep Kindergeneeskunde in Suriname, zegt dat er een reden is waarom kinderen worden gevaccineerd. Dit is om de bevolking zo goed mogelijk te beschermen tegen ziektes die uitbreken. “Zolang er geen uitbraak is, kan je voorzichtiger ademhalen”, zegt Muringen. De arts zegt dat op het moment dat deze situatie echter aanhoudt de risico’s toenemen, zeker voor de jongeren, waardoor steeds meer kinderen besmet kunnen raken en een ‘outbreak’ realistischer wordt. Hoewel we op dit moment geen situatie hebben van een toename van het aantal, dat lijdt aan ziekten als dyfterie, kinkhoest, polio, tetanus, hemofilus en hepatitis, neemt de kans door het ontbreken van vaccins daarop wel toe. Muringen geeft aan dat dit zorgpunt geen situatie is dat maanden moet duren en dat het goed zou zijn dat herhaling wordt voorkomen. “Dit is de reden waarom elk land over een vaccinatieprogramma beschikt”, zegt Muringen. Een vaccinatieprogramma zorgt ervoor dat kinderen op tijd gevaccineerd worden om de uitbraak van ziekten, die al tijden niet meer voorkomen, in grote mate buiten de deur te houden. De voorzitter van de vakgroep Kindergeneeskunde benadrukt dat het belangrijk is dat ouders zich houden aan het vaccinatieschema. Zij geeft aan dat er anders geen reden zou zijn om te vaccineren. “Het is altijd erg als je je niet aan je vaccinatieschema kan houden.” Gelukkig hebben we nog geen toename van de genoemde ziekten bij kinderen geconstateerd vanwege het achterlopen op hun vaccinatie. Muringen laat weten dat iedereen ernaar uitkijkt dat de toegezegde vaccinaties deze maand nog weer beschikbaar zullen zijn.
RB
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: