Ex-parlementariër Jarien Gadden zei eens: “Voorzitter, ik zit op de loer”

Het bedrijf China Zhong Heng Tai Investment Company LTD (CZHT) heeft in Patamacca in het district Marowijne (Oost-Suriname) een bruto stuk land van 52.570 hectare (netto 40.000 ha) in concessie gehad. Het project is begonnen als een oliepalmproject, later kwam hout erbij en nu is het een houtproject, dat als een oliepalmproject verkocht wordt. Al jaar en dag is houtkap gaande onder het mom van het ontwikkelen van palmolieproject. Bron: Dagblad Suriname d.d. maandag 18 juni 2018
In zijn artikel ‘Suikerproductie, mogelijk of onmogelijk in Suriname?’ op Suriname Herald d.d. 12 september 2018, schreef Roy Harpal o.a. het volgende: “Er is ook aan een Chinees bedrijf een areaal van 40.000 ha uitgegeven in West-Suriname ten behoeve van de suikerfabricage. Ex-minister Algoe tekende een Memorandum of Understanding met Sino Su Development Group NV. Deze maatschappij is een der leidinggevende vastgoedontwikkelaars in Hong Kong. Het doel van het memorandum was het opzetten van een suikerrietaanplant in Nickerie. Wanneer dit project van start gaat, weet niemand en wij tasten dus allemaal nog in het duister. Gevreesd wordt, dat ook zij, net als bij de vorige, overige soortgelijke projecten, het areaal zullen ontbossen om het hout te verwerken en te exporteren en wij blijven dan met een brak terrein zonder enig teken van een aanplant, achter. Het is afwachten, aangezien conform de intentieverklaring de overeenkomst een geldigheidsduur heeft van twee jaar. Dit groots project zal na de nodige haalbaarheidsstudies en veldonderzoeken in 2019 starten. Het is dus nog even geduldig wachten, want jaar 2019 is nog niet om. (bron: Starnieuws, 23 december 2017).”
Resumé:
– Gevreesd wordt, dat China Zhong Heng Tai Investment Company het 40.000 hectare areaal in Oost-Suriname zal ontbossen om het hout te verwerken en te exporteren en Suriname blijft met een brak terrein zonder enig teken van palmolieproductie.
– Gevreesd wordt, dat Sino Su Development Group het 40.000 hectare areaal in West-Suriname zal ontbossen om het hout te verwerken en te exporteren en Suriname blijft met een brak terrein zonder enig teken van suikerproductie.
In het artikel ‘Rusland en Brunswijk bespelen etnische sentimenten met Eenheidsbeweging’ op GFC Nieuws d.d. 19 mei 2019, zei mw. Dinie Blokland aka Ma Dini o.a. het volgende: “De Chinezen zijn nu de kolonisator, zij hebben Suriname in handen. Zij willen de wereld veroveren. Ik heb liever mijn oude kolonisator (Nederland) dan de Chinezen die ik niet ken. Onze voorouders waren niet geschoold, wij zijn wel geschoold; er komt geen slavernij.”
Citaat: “De Chinezen zijn nu de kolonisator, zij hebben Suriname in handen.” Waar zijn de nationalisten, populisten, abolitionisten, revolutionisten, marxisten, maoïsten?
Ahmad Jhawnie

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: