Suriname nog zonder certificeringslab

Henk Ramnandanlal, consultant in het voedselproject “Progression and Next Steps Food and Nutrition Safety” maakt onderscheid tussen de voedselproductie en de certificering. Certificering heeft voordelen voor de export en de gezondheid van de bevolking. Ook wat je importeert moet je certificeren. Producten moeten aan een aantal eisen voldoen. Ramnandanlal stelt dat Suriname een nationaal mechanisme nodig heeft om voor de voedselzekerheid te zorgen. Deze voedselzekerheid heeft te maken met productie en gezond eten en is een van de onderdelen van het project. Binnen dit onderdeel opereert BOG momenteel. “Op dit moment heeft Suriname voldoende opgeleide mensen, die over de basiskennis beschikken en het laboratorium kunnen bemensen”, zegt Ramnandanlal.
Certificeringslab
Het Nationaal Certificeringslab is in 2010 afgebrand, maar dit is nooit opgepakt. “Wie gaat als nationaal certificeringslab nu aangewezen worden? Ga je naar de situatie waarbij je een centraal laboratorium hebt, zoals bij BOG of wordt er gekozen voor een decentraal lab, waarbij door middel van voorgeschreven richtlijnen testen uitgevoerd worden. De voorgeschreven richtlijnen zijn protocollen en bij uitgifte van een bepaalde certificering weet men dat de meting correct is en erop vertrouwd kan worden. Certificering garandeert gezond voedsel. “Je vis, vlees en agrarische producten moeten gecertificeerd zijn. Dit geldt ook voor de blikjes vleeswaren die wij uit de Verenigde Staten importeren.” Ramnandanlal geeft het voorbeeld van een kromme situatie. “Wij verbieden onze kiptelers om een bepaald hormoon te gebruiken, maar we importeren wel kip uit het buitenland van boeren die wel die hormonen mogen gebruiken.” Voor Ramnandanlal is dit een voorbeeld van oneigenlijke concurrentie.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: