John van Coblijn: ‘Ik heb nog nooit zoveel rare uitspraken gehoord’

1 John van Coblijn ‘Ik heb nog nooit zoveel rare uitspraken gehoord’De hele kasreserveregeling en de discussie rondom het onderbrengen van deze middelen door de commerciële banken nu bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zou volgens de politicus John van Coblijn niet nodig zijn geweest als er vertrouwen zou zijn in onze instituten, de mensen die deze instituten leiden en de cijfers die worden geproduceerd. “Ik heb nog nooit zoveel rare uitspraken gehoord”, stelt de ex-voorzitter van NPS-Paramaribo tegenover Dagblad Suriname. Volgens Van Coblijn zijn er legio voorbeelden van landen die voldoen aan voornoemde voorwaarden, waardoor zij zich helemaal niet druk hoeven te maken over enige kasreserveregelingen. “Van onze Centrale Bank van Suriname hebben wij de laatste jaren geen cijfers gezien. Ondanks het feit dat wij ook cijfers kennen van het verleden van de CBvS, kunnen we met deze groep van mensen, die de leiding heeft over het financieel-economisch gebeuren, niet rekenen op een vermogen om de zaak goed te managen. Wanneer deze mannen aan het bewind zijn, is er geen sprake van een vertrouwen dat automatisch en zondermeer meereist met hun. We besteden aandacht aan het fenomeen van slecht bestuur, omdat mensen ons proberen te vertellen dat het goed bestuur is. Er is Suriname veel financieel kwaad aangedaan”, stelt Van Coblijn.
Commerciële banken medeverantwoordelijk voor financiële crisis
Met enorme twijfels door de economische blunders van de huidige beleidsmakers is er volgens de politicus een vrees bij veel mensen ontstaan, die vreemde valuta bij de banken hebben liggen. “Een vrees voor wat betreft de bescherming van hun vreemde valuta, want de jacht is geopend. Ik vind het daarom zo frappant dat de algemene banken wederom een kans laten liggen om de regering te dwingen de zaak op een meer vertrouwelijke manier af te wikkelen”, stelt Van Coblijn. De algemene banken zijn volgens Van Coblijn daarom ook medeverantwoordelijk voor de situatie, die wij vandaag de dag kennen. Deze bankinstellingen moesten geweigerd hebben om de afgelopen jaren leningen aan de regering te verstrekken, zolang het beleid niet werd gewijzigd. Nu zit het volk met de gebakken peren met een exorbitant hoge valutawisselkoers in vergelijking met de Nieuw Front-periode. “Misschien is het een beetje te ver voor sommige mensen om te begrijpen. Toen ik er 9 jaar geleden over sprak dat de algemene banken voorzichtig moesten zijn met hun beleid ten aanzien van de regering, heeft men er op een bepaald ogenblik geen oor voor gehad. Dat heeft geleid tot het verstrekken van verschillende leningen aan de Staat. Terwijl de algemene banken wisten dat er geen goed beleid werd gevoerd, werd al het ongedekte geld van de centrale bank en de Surinaamse regering geaccepteerd. Terwijl men wist dat dit geld waardeloos, gedevalueerd geld was. Een hele trieste ontwikkeling”, aldus Van Coblijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: