Boldewijn: Kiesstelsel zorgt voor ontstaan regionale politieke partijen

August Boldewijn
August Boldewijn
Het Surinaams kiesstelsel is een regionaal kiesstelsel (een districtenstelsel), waarbij het district benadrukt wordt. In het Kiesreglement is er echter geen memorie van toelichting opgenomen, waarin wordt uitgelegd waarom er een kiesstelsel is gemaakt, dat meer gebaseerd is op districten. In de verschillende districten mogen de eigen DNA-, dr- en rr-kandidaten worden voorgedragen voor de algemene vrije en geheime verkiezingen.
August Boldewijn, bestuurskundige, heeft uit dit kiesstelsel de conclusie getrokken dat ieder district op zijn eigen wijze bijdraagt aan de economische en sociale ontwikkeling van Suriname. Vandaar de wetgever indertijd de districten een stem heeft willen geven in de volksvertegenwoordigende lichamen. “Dit, om de belangen van het district, en de regio (via de raden) zoveel al mogelijk tot uitdrukking te brengen”, zegt Boldewijn. Gezien de belangen van het district in het kiesstelsel benadrukt wordt, zou Boldewijn juist verwachten dat er meer districten of regionale politieke partijen zouden oprijzen. “Helaas heb ik gemerkt dat de ontwikkeling van de regionale politieke organisaties er niet is geweest. De enige regionale politieke organisaties die je zou kunnen noemen, zijn de Abop, BEP, Seeka. Dit zijn politieke partijen uit het verre zuiden van Suriname. In feite nodigt dit systeem uit tot het ontstaan van regionale politieke partijen. Hierdoor hebben de landelijke politieke partijen ervoor gezorgd dat zij in al de districten hun zogenaamde afdelingen en partijcentra sterker zijn gaan maken. Hierdoor, vervolgens, is een belemmering gevormd voor het ontstaan van de echte regionale partijen”, vertelt Boldewijn.
In zijn visie zou het goed zijn wanneer er politieke partijen waren in de regio’s/districten, die de problematiek van elk district apart kenden. Een districten politieke partij zou ervoor kunnen zorgen dat bewoners van de desbetreffende districten rechtstreeks in aanraking en conclaaf konden zijn met hun eigen politici. Volgens Boldewijn zouden de belangen op een verstandelijkere wijze naar het parlement kunnen worden doorgeleid. “Landelijke politieke partijen worden teveel in beslag genomen door allerlei landelijke zaken. Dingen die niet per se in een district hoeven te spelen. En regionale politieke partij zou dat wel kunnen. Ik vind het tragisch dat Nickerie, Coronie en Saramacca geen regionale politieke partij hebben. Wanneer je zegt dat je een districten evenredigheidstelsel hebt, motiveer ik de mensen om hun belangen via hun eigen politieke partijen te realiseren. Dat is helaas niet gebeurd. Van een landelijke politieke partij kun je nooit verwachten dat zij een stimulans zullen zijn voor regionale politieke partijen. De kernen zijn geen politieke partij”, aldus Boldewijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: