10 cipiers in zaak Griffith in vrijheid gesteld

De advocaten Vinay Moerahoe, John Moerahoe, Vishaal Rambharos, Raoul Lobo en Georgette Leter hebben allen hun cliënten dinsdag vrij gekregen bij het Hof van Justitie. Dit bevestigt advocaat Vinay Moerahoe. In deze zaak waren 18 penitentiaire ambtenaren (PA’s), te weten Andre A., Kenneth Y., Mahesh R., Rinaldo H., Lorenzo R., Adjai R., Ulrich E., Mardie S., Rabindernath P., Rieshie D., Kishen K., Chatish J., Levi A., Ishwardath N., Khomal R., Martin D., Maikel S. en de directeur van de inrichting, Carlo Palmtak, aangehouden. Zij worden allemaal ervan verdacht de gedetineerde Dion Griffith, die op 24 maart 2019 was ontvlucht uit het huis van bewaring van Hazard, te hebben mishandeld, met als gevolg dat Griffith kwam te overlijden. Griffith was veroordeeld door de kantonrechter wegens poging tot gekwalificeerde diefstal. Hij had nog bijkans een jaar uit te zitten en zou op 29 april 2020 worden ontslagen uit de gevangenis. Vanwege de ontvluchting worden de cipiers ervan verdacht de gedetineerde bij zijn wederaanhouding te hebben mishandeld. Op donderdag 11 april werd de directeur van Hazard, Carlo Palmtak, aangehouden. Hij werd bij de toetsing van zijn aanhouding in vrijheid gesteld.
In deze zaak waren in eerste instantie 6 PA’s op basis van artikel 54A (Wetboek van Strafvordering) in vrijheid gesteld. De bovengenoemde raadslieden deden op 4 juni het verzoek, gebaseerd op artikel 61 van het Wetboek van Strafrecht, bij het Hof voor de opheffing van de voorlopige hechtenis van de arrestanten. Het Hof heeft van alle 10 verzoekers de voorlopige hechtenis opgeheven en allemaal in vrijheid gesteld. Momenteel zit 1 PA nog in voorarrest.
Volgens de advocaten waren hun cliënten onrechtmatig aangehouden. Intussen is de doodoorzaak bekend. Het slachtoffer is als gevolg van verstikking ten gevolge van voedselaspiratie omgekomen. Het Hof heeft het verzoek van al deze 10 PA’s gehonoreerd en allen huiswaarts gestuurd.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: