Verkrijgbaarheid en gebruik lachgas in Suriname

1Lachgas0619In reactie op een artikel in Dagblad Suriname van vrijdag 7 juni 2019 onder de kop ‘Partydrugs lachgas nog niet in Suriname’, reageert drs. Nanda, psychiater verslavingszorg, met het navolgend bericht.
Lachgas
Lachgas (N2O, distikstofmonoxide, distikstofoxide) is een kleurloos, niet irriterend zoetgeurend gas, dat als een narcosemiddel bij operaties in ziekenhuizen wordt gebruikt. Het middel wordt via de beademing toegediend om de patiënt onder narcose te houden.
Lachgas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten. Gaspatronen met lachgas zijn in de supermarket en in kookwinkels te koop.
Echter is lachgas vanaf midden jaren ’90 ook steeds populairder geworden als partydrugs in het uitgaanscircuit. In Suriname is lachgas sinds een aantal jaar zeker ook verkrijgbaar in het uitgaansleven. Lachgas wordt vaak verkocht op underground feestjes en gebruikt bij huisfeestjes. Meestal halen gebruikers met hun vrienden een aantal ballonnen, dat gelijktijdig wordt gebruikt. Lachgas zit in slagroompatronen (die legaal verkrijgbaar zijn bij groothandels) en kan door middel van een slagroomspuit in een ballon worden geblazen. Men zuigt of inhaleert het lachgas uit de ballon en ervaart binnen een paar seconden een licht verdovend effect.
Werking van lachgas
Na de inhalatie uit de ballon komt het lachgas via de longen in het bloed terecht, en heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelsel. Lachgas is een krachtige pijnstiller en een zwak verdovend middel. Het heeft ook een angstverminderend en een minimale spierverslappende werking. Bij de inademing van lachgas ontstaat een bewustzijnsdaling, die lijkt op dronkenschap (roes), wat kan leiden tot giechelig gedrag, vandaar de naam “lachgas”. Daarnaast veranderen de stemming en de waarneming, men ziet wazig, terwijl geluiden lijken te vertragen en te vervormen. De effecten van lachgas zijn van korte duur. Het effect treedt na ongeveer 20 seconden op en houdt slechts enkele minuten aan. Hierdoor is de gebruiker sterk geneigd om het meerdere keren na elkaar te gebruiken, meestal in groepsverband.
Vooralsnog wordt lachgas niet als een verslavend middel aangemerkt. Dit beeld moet sterk gaan veranderen, doordat het gebruik van lachgas gepaard gaat met een ernstige bedreiging van de gezondheid van voornamelijk de jongeren. Tegen de verkoop van lachgas voor niet medische en niet-industriële doeleinden moet worden opgetreden door de staat.
De risico’s van het gebruik zijn:

1. Zuurstoftekort in de hersenen:
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kunnen er hoofdpijn en concentratiestoornissen optreden: de gebruiker kan duizelig worden, het evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen.
2. Bevriezen van de lippen en de longen:
Wanneer lachgas vanuit de gasfles rechtstreeks geïnhaleerd wordt.
Dit kan levensgevaarlijk zijn, omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook de neus- en de stembanden kunnen bevriezen.
3. Neurologische stoornissen:
Langdurig gebruik van lachgas zorgt voor een door blokkade van de werking van vitamine B12. De effecten zijn vergelijkbaar met Vit B12 tekort bij chronisch alcoholmisbruik. Zoals tintelingen in de vingers en ledematen, spierzwakte in de benen, vermoeidheid en geheugenverlies.
4. Hersenschade bij jongeren:
Verstoring van de rijping van de hersenen van kinderen, tieners en adolescenten.
5. Gevolgen tijdens zwangerschap:
Lachgas kan een zuurstoftekort bij de baby veroorzaken en dit heeft ernstige gevolgen voor de baby. Spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen kunnen optreden.
Naar aanleiding van de zorgelijke berichten over het aanbod en het gebruik van allerlei drugssoorten in ons geliefd Suriname, voornamelijk door de jongeren, is het heel belangrijk dat de awareness bij de bevolking vergroot wordt. De dealers voorzien in de behoefte van de gebruikers die steeds in aantallen toenemen, doordat er op heel jonge leeftijd gestart wordt met drugsgebruik. Jongeren zijn erg kwetsbaar, doordat ze heel gemakkelijk geneigd zijn te experimenteren en bevinden zich in een leeftijdsfase, waarbij er weinig zorgen wordt gemaakt over de gezondheid en de toekomst. De jongeren zien zichzelf als sterk, weerbaar, niet kwetsbaar en als het ware onsterfelijk. Vermeldenswaardig is dat het beginnen met het gebruik van drugs, voordat de hersenen volledig gerijpt zijn (rond 23-24e jaar), het desastreuze gevolg heeft dat er sneller sprake is van misbruik en de ontwikkeling van verslaving. De persoonlijke ontwikkeling van de gebruikers raakt erg verstoord, wat ernstige sociaal-maatschappelijke gevolgen op termijn kan hebben. Door een ongezonde levensstijl ontwikkelen de gebruikers meestal ook ernstige lichamelijke ziektes, zoals, longziektes, hart- en vaatziektes, en maligniteiten. Een groot deel raakt ook geïnfecteerd door HIV.
Nationale Antidrugsraad
Drs. R. Nanda
Psychiater Verslavingszorg

Bronvermelding:
– Jellinek “De expert op het gebied van verslaving”.
– Drugs en Alcohol, gebruik, misbruik en verslaving.
Auteurs: Roel Kerssemakers, Rob van Meerten, Els Noorlander, Hylke Vervaeke

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: