OM eist onmiddellijke gevangenneming tegen verdachten

Openbare aanklager Roy Elgin heeft maandag tegen de verdachten Sandjaikoemar J. en Dharmindra K. elk een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk onder aftrek met een proeftijd van 3 jaar geëist. Bovendien eiste de vervolging de onmiddellijke gevangenhouding van beide verdachten. Ook werd een geldboete van SRD 10.000 geëist, te vervangen met 3 maanden hechtenis. Op 30 januari 2019 zijn de verdachten aangehouden met in hun bezit 170 kartonnen dozen en vier vuilniszakken inhoudende sigaretten van diverse merken. Deze verdachten hebben de wet Economische middelen overschreden. De verdachte Sandjaikoemar gaf aan dat hij deze goederen van ene Big John op rekening heeft gekocht. Hij heeft de lading thuis bij zijn vriend Dharmindra bewaard. Behalve de sigaretten heeft de politie ook alcohol bij deze verdachte onderschept. Volgens Sandjaikoemar waren de sigaretten vervallen.
Op de vraag van kantonrechter Marie Mettendaf zei Dharmindra dat hij niet wist wat er in de dozen zat. Hij had zijn vriend vertrouwd. Dharmindra hield met beide handen zijn beide oren vast en zei dat hij nooit meer zijn vrienden zal vertrouwen. De lading was in een kamer bewaard, in een in aanbouw zijnde woning die niet gebruikt wordt.
Volgens Elgin hebben sigaretten geen vervaldatum. Het verhaal van de verdachte komt ongeloofwaardig over bij hem. “Vaststaat dat de verdachten hun grote baas die achter de schermen werkt, proberen te beschermen. Illegale sigaretten worden niet gecontroleerd. De verdachten gaan ervanuit dat zij niet lang zullen zitten ermee en hun familie niet in problemen zullen verkeren”. Hij achtte opzet tot overtreding van de Wet Economische Delicten wettig en overtuigend bewezen en eiste de bovenvermelde straf tegen het duo. Advocaat Chandra Algoe die beide verdachten bijstaat, zal haar pleidooi op 24 juni houden. De aanhouding van de verdachte Dharmindra werd onrechtmatig getoetst door de rechter-commissaris en was hij reeds na 6 dagen in vrijheid gesteld. Sandjaikoemar werd bij een verzoek tot invrijheidstelling van advocaat Algoe eveneens in vrijheid gesteld na 2 weken, nadat bleek dat het Openbaar Ministerie niet met een redelijk boetevoorstel kwam. De rechter-commissaris besliste dat ook zijn aanhouding onrechtmatig was. De verdachten moeten zich op de volgende zitting aanmelden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: