Surinamers gebruiken 1,8 glazen gesuikerde dranken per dag

1Surinamers gebruiken 1,8 glazen gesuikerde dranken per dag1Of het nu koffie, melk of suikerhoudende dranken is, we hebben allemaal onze favoriete drankjes. Vloeistoffen vormen een aanzienlijk percentage van de calorieën die we dagelijks binnenkrijgen, en toch blijft de wereldwijde informatie over hun consumptie beperkt. Onderzoekers wilden een algemene basislijn schetsen en kijken wat verschillende demografieën in verschillende landen consumeren.
Ook Suriname is in dit onderzoek meegenomen. De voorlopige gegevens, die zijn afgeleid van het Global Dietary Database-project, kunnen in de loop der tijd helpen bij betere voedingsinformatie. Zij bieden ook informatie over de effecten van deze dranken op de mondiale gezondheid. Ook kunnen de studieresultaten helpen bij een gericht gezondheidsbeleid.
Sommige resultaten waren behoorlijk intuïtief. Zo was de melkconsumptie het hoogst in Noord-Europa – hoge inkomensgebieden waar zuivelproducten traditioneel een belangrijke rol spelen in de voeding en waar een groot percentage van de bevolking geen lactose-intolerantie heeft. De consumptie van sap was het hoogst in Latijns-Amerika, vooral in Colombia (waar volwassenen gemiddeld 1,4 glazen per dag drinken) en de Dominicaanse Republiek (1,3 glazen per dag).
Andere dranken lieten echter meer ruimte voor discussie. Onderzoekers waren in het bijzonder geïnteresseerd in een bepaalde reeks dranken, een die in toenemende mate als een gevaar voor de gezondheid wordt beschouwd: gesuikerde dranken. Intrigerend genoeg had Latijns-Amerika ook de hoogste consumptie van dit soort dranken, waarbij de gemiddelde Mexicaanse volwassene 2,5 glazen per dag dronk, gevolgd door Suriname en Jamaica met 1,8 glazen per dag. De laagste inname was in China, Indonesië en Burkina Faso.
Met name de consumptie van suiker- en vruchtensap was het hoogst in de Latijns-Amerikaanse regio, waar zowel commerciële als zelfgemaakte gesuikerde dranken en vruchtendranken op grote schaal worden geconsumeerd.
Mexico is geen onbekende in zijn suikerprobleem. Het land heeft extreem hoge percentages obesitas (meer dan 70% van de bevolking heeft overgewicht of obesitas) en veel daarvan is te danken aan overconsumptie van suiker. Meer dan 70% van de toegevoegde suiker in het dieet is afkomstig van suikerhoudende dranken, waarbij Coca-Cola bijzonder populair is. Mexico heeft stappen ondernomen om de verslaving aan suikerhoudende dranken te beteugelen door suiker aan zware belastingen te onderwerpen. De belasting lijkt te werken, met een daling van 5,5% in het eerste jaar na de introductie, gevolgd door een daling van 9,7% in het tweede jaar. Andere delen van de wereld proberen ook dit probleem aan te pakken, met verschillende steden en landen die belastingen op suiker toepassen met opmerkelijke resultaten.
Het vaststellen van deze algemene baseline is belangrijk om te zien hoe de drankconsumptie zich in de loop van de jaren ontwikkelt, vooral als het gaat om zoiets als suikerhoudende dranken, waar beleid een belangrijk verschil kan uitmaken dat onze gezondheid beïnvloedt. Deze informatie kan beleidsmakers en, natuurlijk, consumenten helpen om betere beslissingen te nemen in ons dagelijks leven. De onderzoeksresultaten worden van 8 tot 11 juni op Nutrition 2019 gepresenteerd. Dit is de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition in Baltimore.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: