NDP gebruikt valse facebookaccounts om opinie samenleving te beïnvloeden

FakweGajadien: ‘Zelfs centrum opgezet aan de Kolonistenweg’

De regerende Nationale Democratische Partij (NDP) misbruikt social media om de publieke opinie te manipuleren. Zo zouden er volgens VHP-assembleelid en ondervoorzitter, Asiskumar Gajadien, naar de aanloop van de verkiezingen in 2020 al duizenden valse accounts zijn aangemaakt. “Suriname is klein en we zien en horen alles. Op de overheidskantoren op Kwatta sluiten de mensen de plaats in de ochtenduren om met valse facebookaccounts de opinie van de samenleving te beïnvloeden. Gaat u naar de Kolonistenweg waar er een heel centrum is opgezet om met fake accounts in te komen. Om onze mensen, vooral uit de oppositie, te targeten met valse beelden”, zegt de VHP-topper aan Dagblad Suriname. Deze duizenden valse facebookaccounts en een eigen facebook-nieuwspagina worden gebruikt om zware kritiek te uiten op personen, oppositie politici en mediabedrijven die een kritische houding aannemen ten aanzien van de handelingen van de regering en om aan de andere kant alle handelingen van exponenten uit de regering en de NDP goed te praten. “Men schroomt er zelf niet voor om corruptie, moord en criminele handelingen goed te spreken”, stelt de VHP’er.
‘A derde leysi den man o strafu yu’
Gajadien stelt niet verbaasd te zijn van deze handeling vanwege de leegloop die te merken is bij de paarse partij. “Men doet dit, omdat men geen andere stof heeft om de kiezer aan zijn zijde te krijgen. Men kan de jongeren niet overtuigen dat deze regering iets goeds gepresteerd heeft in de afgelopen negen jaren. Bouterse musu sabi: ‘Je kunt een deel van het volk één keer pakken, misschien ook een tweede keer. Maar a derde leysi den man o strafu yu’. Al koopt men twee tot drie personen van de VHP over, dagelijks komen er honderden personen uit eigen wil uit andere partijen naar de VHP. Dat is al een indicatie dat wij zelfverzekerd de verkiezingen kunnen ingaan. Wij bedienen ons niet van laster en smaad, omdat dat niet nodig is’, aldus Gajadien.
Misbruik staatsmedia
De VHP-ondervoorzitter voegt eraan toe dat al sinds de periode Bouterse-Ameerali misbruik wordt gemaakt van staatsmedia voor imagoherstel van regeringsexponenten. Nog vers in het geheugen is het programma ‘Info Act’ en nu ook de verschillende programma’s vallende onder het Nationaal Informatie Instituut (NII). “Als ik zeg dat de regering de mentaliteit van een drugsverslaafde tentoonstelt, is dat niet zomaar uit de duim gezogen. Alles wat de klok slaat is ‘leni moni’ en ‘bos a moni’. Aan het uitgeven komt er ook geen rendement. A san na leki wan drugsverslaafde: ‘smoko en puru’. Het verhaal van vicepresident Ashwin Adhin dat mensen niet moeten zeuren over de 2.5 miljard US-dollar aan schulden, omdat het land goud-, olie- en bauxietreserves heeft met waarde van 200 miljard US-dollars, is volgens Gajadien vergelijkbaar met het gedrag van een alcohol- en drugsverslaafde. “Als iemand een drugsverslaafde vraagt waarom hij leent en hoe hij dat gaat terugbetalen, zegt hij dan: ‘No spang, mi habi wan oso nanga djari toch’”, stelt Gajadien.
Als kleine SLM-vliegtuig naar Miami gaat, wordt die gelijk grondig doorzocht met drugshonden
Dat de regering vindt dat er geen rapporten zijn waar Suriname gekwalificeerd wordt als drugsdoorvoerland, is volgens Gajadien gewoon de ogen sluiten voor de realiteit. “Het feit is dan dat hij zelf niet weet dat alle exporten vanuit Suriname naar bepaalde landen, getypeerd worden als exporten uit een high-risk country. Als een kleine SLM-vliegtuig naar Miami gaat, wordt die gelijk grondig in alle ruimten doorzocht met drugshonden. Daarvan heeft de samenleving toch ook de beelden gezien op social media? Dit soort dingen gebeuren niet wanneer andere vliegmaatschappijen naar Miami vliegen”, aldus Gajadien.
High-risk status zorgt voor extra kosten voor exporteurs
De high-risk status van Suriname zorgt volgens de VHP’er ervoor dat groente- en fruitexporten geen voorkeur krijgen bij de afhandeling op de havens in het buitenland. “De extra controle zorgt ervoor dat de containers te lang worden aangehouden, terwijl alle goederen overhoop worden gehaald. Je komt al gauw op extra kosten van tussen de 1200 en 2500 US-dollar als exporteur. Het schijnt dat regeerders niet inzien wat zij met het imago van het land hebben gedaan”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: