Nalatenschap 7 juni voortzetten

Op 7 juni is in Suriname wederom herdacht de droevige gebeurtenis dat 30 jaar geleden nabij het vliegveld Zanderij een vliegtuig van de SLM neerstortte. Tientallen personen kwamen om het leven, veel families werden getroffen door deze ramp. Eigenlijk werd de gehele Surinaamse samenleving geraakt door deze ramp. Hoe kon zo een ramp zich voltrekken in Suriname? Achteraf bleek het te gaan om een human error van een oude piloot, die eigenlijk niet de beste kandidaat was om het vliegtuig te beheren. Het was dus een case van mismanagement door de SLM, want zij hadden deze piloot uit het buitenland in dienst genomen. De SLM Vliegramp kent enkele overlevenden. Die vertellen nu hoe de sfeer was aan boord van het vliegtuig. Het was een bijzondere vlucht. De muziekgroep de Dravers was aan boord om in het Surinamestadion luister bij te zetten aan de voetbalwedstrijden van een heel bijzonder team: het Kleurrijk Elftal. Tegenwoordig heet het soortgelijke team Suriprofs. Het Kleurrijk voetbalteam was een zeer unieke verschijning. Het was een verzameling van Nederlandse profvoetballers die een bloedband hadden met Suriname. Ze associeerden zich met Suriname, ze waren succesvolle topatleten. Ze zouden eer betonen aan hun land van afkomst, door er heen te gaan om te voetballen. Het was de eerste keer dat zo een team in Suriname zou komen voetballen. Suriname zelf keek uit naar de komst van dit team. Sportminnend Suriname maakte zich op voor een feestweek. Jongeren waren al bezig om hun vervoer te organiseren, want zo een gezelschap hadden ze nog nooit gezien. Bovendien waren het allemaal ook nog familieleden.
De ramp was een grote schok voor Suriname, maar ook een zeer dure leerles. Met het managen van een vliegmaatschappij dienen er geen grappen te worden gemaakt. Het lijkt er wel op dat qua veiligheid SLM haar les heeft geleerd. Het is belangrijk dat deze vliegmaatschappij deze dure leerles nooit vergeet. Intussen is uit het Kleurrijk initiatief een Suriprofs ontstaan, dat lijkt wel de voetbal- en sociale poot te zijn. Maar Kleurrijk bestaat nog steeds. Deze organisatie heeft elk jaar de ramp herdacht en eigenlijk ook steeds geklaagd dat SLM de grote afwezige is. Dit jaar is daarin een verandering gekomen. SLM was aanwezig bij de herdenking, maar dat is pas het begin. De SLM moet ook de verantwoordelijkheid nemen voor het leed dat de mensen is aangedaan. Dat begint met een eerlijke en oprechte houding. De grote trekker van Kleurrijk, de geestesvader Sonny Hasnoe, is enige tijd geleden al overleden. Een van zijn wensen was het brengen van Suriname naar het WK. Hij was een voorstander van het inzetten van Nederlanders met Surinaams bloed voor het nationaal elftal. Onder zijn leiding zijn er studies gedaan over de mogelijkheden van het dubbele paspoort. Maar het gaat hem in principe niet om het dubbele paspoort, wel om het inzetten van de jongens die volgens de Fifa-administratie al mogen meedoen in Surinaamse elftallen. Kleurrijk moet deze zaak van Hasnoe verder voortzetten. Een andere droom van Hasnoe was om een voetbalacademie hier te starten. Een belofte voor het geven van een stuk grond door de president, is op 7 juni laatstleden ingelost. Kleurrijk heeft nu wel de beschikking over een stuk grond. Nu is het een kwestie van middelen verzamelen, de academie opzetten en kader ontwikkelen. De middelen en het kader om dit tot stand te brengen, zijn in Europa aanwezig. Onder de Surinaamse gelederen in Nederland is er veel kader aanwezig om het talent in Suriname te ontwikkelen. Helaas merken wij dat het samenwerken tussen de Surinamers en de Nederlanders niet gemakkelijk gaat. Zo moet ook de SVB in het geheel worden betrokken. Er zijn al enkele kleine voetbalacademies in Suriname. De SVB draait al jaren een jeugdvoetbalcompetitie vanaf de U-9 tot de U-20. Er moeten vernieuwingen worden aangebracht in dit systeem. Er is heel weinig bekend over de opzet van de Surinaamse jeugdvoetbalcompetities. Er zijn regelmatig beelden op de Surinaamse televisie. Maar wat is het beleid van de SVB? De competitie is voornamelijk geconcentreerd in Paramaribo. Een deel van Wanica en Commewijne doet ook mee. De SVB moet samen met de hulp van de Nederlandse organisaties een landelijke jeugdcompetitie opzetten. Een groot deel van de Surinaamse jongeren is uitgesloten van het jeugdvoetbal. Het talent wordt niet landelijk ontwikkeld. De academie die Kleurrijk zal opzetten, is aan te bevelen om een landelijke opzet na te streven. Er is veel talent in Suriname dat ontwikkeld moet worden. Deze sporters kunnen in betaalde competities aan de bak en Suriname op een hoger niveau vertegenwoordigen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: