Pg kan nog geen uitspraak doen over authenticiteit gelekte stukken SPSB

Pg kan nog geen uitspraak doen over authenticiteit gelekte stukken SPSBHoefdraad: ‘Conclusie getrokken op basis van onvolledige informatie’

De aantijgingen gedaan naar de directie van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zijn volgens Financiënminister Gillmore Hoefdraad slechts conclusies, die op basis van snapshots, onvolledige documentatie, zijn getrokken. “Op dit moment zijn wij niet in staat om een oordeel te vellen. De correcte weg is geweest naar het Openbaar Ministerie en onafhankelijke accountants ter beschikking stellen. Het is verregaand om nu al conclusies te trekken, terwijl het bankieren heel veel documentatie met zich meebrengt”, stelde Hoefdraad gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Hij vroeg het college om de aangewezen autoriteiten de ruimte te gunnen om in alle rust het onderzoek te verrichten. President Desi Bouterse voegde in zijn toespraak eraan toe dat de pg in deze aangegeven heeft dat hij over de authenticiteit van de overlegde stukken vooralsnog geen uitspraak kan doen. Als resultaat van dit overleg is afgesproken dat twee reeds aangewezen accountantsbureaus zullen starten met het vooronderzoek. Het staatshoofd garandeert de onafhankelijkheid van het onderzoek met het besluit om de topfunctionarissen van de SPSB met verlof te sturen.
Doel onderzoek
VHP-fractieleider Chan Santokhi vroeg de minister wat precies de opdracht aan de procureur-generaal en de accountants inhoudt. Uit de verklaring van de regering in de media heeft de VHP-topman slechts kunnen afleiden dat de pg een voorlopig onderzoek zal moeten instellen om na te gaan of de vrijgekomen informatie wel of niet authentiek is. “Is dat het doel van het onderzoek? Of is de opdracht aan de pg een ruimer onderzoek om na te gaan wat er allemaal bij die banken gebeurd is?”, stelde Santokhi. Hoefdraad zei kort hierop dat de accountants al bij het eerste gesprek hebben aangegeven dat zij eerst de documentatie zullen bestuderen, waarna alle dossiers zullen worden doorgenomen. Hoefdraad verzekerde het college dat de staatsmiddelen bij de SPSB veilig zijn. “Via de procuratiehouders kan er niemand hieraan komen”, stelde hij.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: