Partydrugs lachgas nog niet in Suriname

Je spuit lachgas in een ballon, inhaleert en wordt kort hyper
Je spuit lachgas in een ballon, inhaleert en wordt kort hyper

1 Partydrugs lachgas nog niet in Suriname 2Toename lachgaspatiënten in Haagse ziekenhuizen

Lachgas is de nieuwste partydrugs in Nederland. Vooral op feestjes in Den Haag wordt dit genotsmiddel flink gebruikt. Hoewel lachgas in Nederland een legaal middel is, gaan steeds meer jongeren met gezondheidsklachten na het gebruik van lachgas naar het ziekenhuis. Showorganisatoren in Suriname zijn wel op de hoogte van dit genotsmiddel. “Maar ik denk niet aan te beginnen. Je weet niet wat de gevolgen kunnen zijn en nu hoor je de negatieve effecten van het gebruik in Nederland. Nee, ik doe niet mee hieraan”, zegt de organisator. Een andere jonge promotor is van plan om de beroemde ballonnen uit te proberen. “Maar nu ik deze zaken hoor, twijfel ik even eraan”, zegt hij. “Het is booming in Nederland. We verkopen het voor 5 euro per ballon. Op een avond verkopen we niet minder dan 200 stuks”, zegt een Nederlandse showpromotor aan Dagblad Suriname. “Het is niet illegaal, dus verdienen we flink ermee”, zegt de promotor, die vooral in Den Haag opereert.
Den Haag
Ziekenhuizen in Den Haag zien een toename van patiënten door het gebruik van lachgas, meldt het Algemeen Dagblad. “Het lijkt een zorgwekkend fenomeen”, aldus een woordvoerder van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Officiële registraties zijn er niet. Om die reden kan het Haga Ziekenhuis niet met zekerheid aangeven of mensen zich op de eerste hulp melden met letsel dat door het gebruik van lachgas is ontstaan. Het HMC heeft ook geen werkelijke cijfers, maar daar wordt wel een toename van het aantal patiënten geconstateerd. “Met name onder jongeren”, zegt een woordvoerder.
Neurologisch
HMC noemt het een zorgwekkend fenomeen. De letsels door lachgas kunnen ernstig zijn. Jongeren belanden in het ziekenhuis met neurologische klachten. Ledematen voelen verdoofd aan of vingers en tenen tintelen. Ook zien ze, aldus de zegsvrouw, in het ziekenhuis jongeren binnenkomen met brandwonden, vooral in de luchtpijp en op de bovenbenen. Inmiddels zijn er ook voorbeelden bekend van mensen die een ongeluk krijgen. Zelfs uren na gebruik van lachgas, is het concentratievermogen zo laag dat opletten moeilijk is. In deze regio werd dat deze week voor het eerst echt duidelijk bij een ongeluk in Rijswijk. Een 18-jarige automobilist knalde op de Sir Winston Churchilllaan hard op de middenberm en ontwortelde een boom. Hij zat met nog drie andere jongeren in de auto. Van de voorkant van de auto was niet veel meer over. Wonder boven wonder raakten de jongelui zelf alleen maar lichtgewond. Dankzij een getuige, die had gezien dat een flesje lachgas uit de auto werd gegooid, werden ze betrapt.
Slagroomspuit
Het gebruik van lachgas is goedkoop en niet verboden. Mede daarom is het gebruik ervan populair onder jongeren. Het is te koop in kleine flesjes of in patronen die met een ballonnetje op een ouderwetse slagroomspuit wordt ingeademd. Van het inademen kom je in een korte roes terecht. In Den Haag zijn meerdere bedrijfjes actief die het lachgas thuisbezorgen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: