Chinees palmoliebedrijf buiten wet van doelstelling veranderd

‘Vandaag de dag gebeuren er rare dingen daar’

Het Chinese bedrijf China Zhong Heng Tai Investment Company Ltd, dat een concessie te Patamacca heeft voor het produceren van palmolie, is van doelstelling veranderd. Dit bevestigde president Desi Bouterse gisteren op vragen van Abop-fractieleider Ronny Brunswijk in De Nationale Assemblee (DNA). VHP-assembleelid Mahinder Jogi merkte op dat de uitgifte van de concessie aan het Chinees palmoliebedrijf bij wet in het parlement is goedgekeurd, waardoor de verandering van doelstelling nu als ‘een illegale handeling’ kan worden aangeduid. Volgens de president houdt het bedrijf zich inderdaad niet aan de wet. Het Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB) hebben nu werk om deze zaak goed te bekijken. “Ik denk dat regering en DNA huiswerk hebben om ons te buigen hoe dit op te lossen”, stelde het staatshoofd. Volgens Bouterse zagen de plannen van het bedrijf er goed uit toen de regering in 2017 na intensief overleg met het bedrijf besloten had om te starten met een pilotareaal (oliepalmplantjes) van 2000 hectare binnen de 52.500 hectare die de regering ter beschikking heeft gesteld in de vorm van persoonlijk recht van huur. “Vandaag de dag gebeuren er rare dingen daar. Ik heb er geen antwoord op. We zullen het moeten uitzoeken”, aldus de president.
Soerdjan gaf afwijkend antwoord enkele dagen terug

Opvallend is dat nog enkele dagen terug RGB-minister Lekhram Soerdjan aangaf dat het bedrijf al in een bepaalde fase verkeerd en eigenlijk gereed is om over te gaan tot het overplanten. Dat er na 15 jaren geen tastbare resultaten van het palmolieproject te Patamacca zien zijn, kan volgens Soerdjan niet worden toegeschoven aan de regering. “China Zhong Heng Tai moet investeren en de operationele activiteiten uitvoeren zoals is aangegeven in de overeenkomst”, zei de bewindsman. Suriname en China Zhong Heng Thai Investment Company Ltd hebben in 2004 een overeenkomst gesloten voor het opzetten van een geïntegreerd palmolie bedrijf in Marowijne. Protesten van de locale gemeenschap, onder aanvoering van Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk, maakte dat het project werd afgeblazen. President Bouterse had uiteindelijk in 2016 het officiële startsein voor de doorstart van de palmolie-industrie te Patamacca gegeven.
FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: